Przejdź do głównej zawartości

Naleśniki bez okazji

Naleśniki ze szpinakiem i serem


Dziś wszędzie walentynkowe przepisy (czerwone różowe, czekoladowe, serduszkowe, przesłodkie). U mnie - najzwyklejsze naleśniki ze szpinakiem, takie jakie robię najczęściej. Dziwne, że jeszcze ich na moim blogu nie było...


Ciasto naleśnikowe:


1 i 1/2 szklanka mąki pszennej białej,
1/2 szklanki mąki pszennej razowej,
2 małe jajka lub 1 duże,
1 szklanka wody mineralnej gazowanej,
1 szklanka mleka,
szczypta soli.

Farsz:


szpinak - mrożony lub świeży (najlepiej całe liście), około 2 szklanki,
1/2 cebulki,
2 ząbki czosnku,
łyżeczka świeżego, startego imbiru,
sól i pieprz,
1 szklanka twarogu,
2 łyzki śmietankowego twarożku kanapkowego.

Sos:


1 jajko,
200 ml śmietanki 30%,
szczypta gałki muszkatołowej,
sól i pieprz (do smaku),
starty żółty ser (do posypania na wierzchu).


Usmaż naleśniki. Powinno wyjść osiem cienkich placków.
Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę. Następnie dodaj wyciśnięty czosnek oraz starty imbir. Duś jeszcze przez chwilkę i dodaj szpinak. Smaż tylko przez chwilkę, dopraw.


W oddzielnym naczyniu zmieszaj ze sobą zwykły twaróg z twarożkiem kanapkowym. Na każdy naleśnik nakładaj odrobinę masy serowej, rozsmaruj, a na tym ułóż szpinak. Naleśniki składaj w trójkąty.
Żaroodporne naczynie wysmaruj oliwą, poukładaj w nim naleśniki i polej je śmietanką rozmieszaną z jajkiem i doprawioną gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem. Posyp całość startym żółtym serem. Ja posypałam jeszcze słodką papryką. Zapiekaj około pół godziny w temperaturze 180 - 200 st. C, aż sos śmietanowo-jajeczny się zetnie.


A oto najsłodszy cukiereczek na świecie - miesięczna Ginger (nie mogłam się powstrzymać, żeby nie wstawić tutaj jej zdjęcia):


Komentarze

  1. ale kusicie tym szpinakiem a mi nie wolno na nerki :( ślicznego psiaczka masZ:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszelkiego rodzaju naleśniki pochłaniam w każdej ilości! :) Trzeba będzie zrobić takie, dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dusia - Z tego co wiem, a studiuję dietetykę, gdy szpinak, czy inne warzywo zawierające szczawiany, połączy się z produktem bogatym w wapń (twaróg, jogurt), to nie działa on negatywnie na nerki :)

    Nie wiem co cudniejsze, pies czy naleśniki xD

    OdpowiedzUsuń
  4. Choc jestem kociara, a nie psiara, w Ginger sie zakochalam i juz. Bo jak tu sie nie zakochac? :)
    A nalesniki moze i zwyczajne, ale na pewno przepyszne, jak wszystko, co ze szpinakiem.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...