Przejdź do głównej zawartości

Pączkowe ostatki

Pączki z piekarnika w cynamonowym cukrze



To już ostatni z "karnawałowych" przepisów. Ale, ale! Polecam robienie tych "pączków" przez cały rok. Są to pyszne i mięciutkie słodkie bułeczki. Idealne do szklanki kawy z mlekiem i miodzikiem. Inspiracje czerpałam stąd. Przypominają bardziej angielskie donaty niż nasze smażone w głębokim oleju pączki. Ale tak naprawdę mają one swój niepowtarzalny, oryginalny smak. Do tego wszystkiego są bardzo łatwe w przygotowaniu i rosną jak szalone!


Ciasto:


1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka,
25 g świeżych drożdży,
25 g roztopionego masła,
1/2 szklanki cukru,
2 jajka,
5 szklanek mąki pszennej tortowej,
1 łyżeczka soli.

Posypka:


100 g roztopionego masła,
1,5 szklanki bardzo drobnego cukru (nie pudru!),
1 łyżka cynamonu.


Drożdże rozpuściłam w ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru i łyżki mąki. Pozostawiłam na 10 minut. W osobnym garnuszku rozpuściłam masło i przestudziłam, dodałam do wyrośniętych drożdży. Następnie dodałam do nich roztrzepane jajka. Do dużej miski przesiałam mąkę, dodałam sól i cukier. Do suchych składników wlałam mokre i zaczęłam wyrabiać. Oczywiście im dłużej tym bardziej będą puszyste pączki. Ja niestety nie mam cierpliwości i u mnie trwało to dość krótko.


Ciasto powinno wyrastać do podwojenia swojej objętości. Wydaje mi się, że mogło minąć od 30 do 60 minut. Do wyrośnięcia, należy ciastu zapewnić jak najcieplejsze warunki, np. ustawienie go w pobliżu otwartego ciepłego piekarnika, albo położenie obok termoforka z ciepłą wodą, albo postawienie obok grzejnika.
Kiedy ciasto wyrośnie należy rozwałkować je na około 13 mm i wykrawać z niego kółka miększą szklanką i dziurki w nich mniejszą foremką (np. kieliszek do wódki). Pączki układać na blasze wyłożonej papierem do wypieków i odstawić na 45 minut do ponownego wyrośnięcia (przykryte ściereczką, żeby nie obsychały). Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Moje pączki piekłam z termoobiegiem przez około 6 minut.



Po wyjęciu z piekarnika należy roztopić masło w rondelku i przygotować posypkę. Od razu obtaczać pączki w maśle (z obydwu stron) i w posypce cukrowo-cynamonowej. Odkładać pączki na kratce do ostudzenia. W zasadzie od razu można zabrać się za konsumpcję!




Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Mogę zapewnić z czystym sumieniem, że nie tylko smakowicie wyglądają :)

      Usuń
  2. Wybawienie, nie cierpię smażenia pączków ale za to nie mam nic przeciwko pieczeniu :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...