Przejdź do głównej zawartości

Pomidory zimą i pomidorowe risotto

Ekspresowe risotto pomidorowe z natką pietruszki


Kiedy za oknem śnieg, w mojej kuchni prawie nigdy nie goszczą surowe pomidory. Korzystam jedynie z pomidorowych przetworów, najczęściej są to pomidory w puszce, sosy pomidorowe domowej roboty zamknięte w słoikach itp. Zimowe pomidory, które dojrzewały w szklarniach nie mają moim zdaniem żadnych walorów smakowych. Dlatego też dzisiejsze risotto zrobione jest z krojonych pomidorów puszkowych. Latem możecie je zrobić ze świeżych pomidorów!


Składniki:


2/3 szklanki ryżu do risotto,
2 szklanki bulionu warzywnego,
1 puszka pomidorów krojonych,
4 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki,
łyżeczka masła,
szczypta kuminu,
1/2 cebuli,
ząbek czosnku,
ser do posypania,
dużo pieprzu,
dużo zielonej pietruszki!

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Cebulę posiekaj bardzo drobno, zeszklij. Następnie wsyp ryż, chwilę podsmaż, aż stanie się szklisty i błyszczący. Wlej dwie chochelki bulionu. Kiedy ryż wszystko wchłonie, dodaj pomidory, zamieszaj. Kiedy risotto zgęstnieje, a ryż nie będzie jeszcze miękki możesz dolać jeszcze bulionu. 
Pod koniec gotowania wlej mleko lub śmietankę, wciśnij czosnek, dodaj pieprz i kumin. Po zdjęciu z ognia wymieszaj z drobno posiekaną zieloną pietruszką i łyżeczką masła. Podawaj posypane serem, np. parmezanem.

Sycące i pożywne danie.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...