Przejdź do głównej zawartości

Kapuśniaczek nie tylko na talerzu...

Kapuśniaczek na dobry początek wiosny


(...)Słabe to, maleńkie, ledwo samo kropi, 

Nawet w blachy bębnić nie potrafi jeszcze, 
Ot, młodziutki deszczyk, fruwające kropki, 
Co by strasznie chciały być dorosłym deszczem. 
Chciałyby ulewą lunąć w gromkiej burzy, 
Miasto siec na ukos chlustającą chłostą, 
W rynnach się rozpluskać, rozlać się w kałuży, 
Szyby dziobać łzawą i zawiłą ospą(...)
(Julian Tuwim, "Kapuśniaczek")

Pogoda niesprzyjająca spacerom, sprzyja gotowaniu! Propozycja na sobotni obiad - kapuśniaczek! Dlaczego właściwie drobny, przelotny deszczyk nazywany został jak zupa z kapusty? Nieodgadnione są pogodowe etymologie...

Składniki:


5 suszonych grzybków,
dużo kiszonej kapusty (ok. 2 szklanki),
4 niewielkiej wielkości ziemniaki,
1 biała cebula,
2 łyżki suszonej włoszczyzny (albo wywar z warzyw),
liść laurowy,
3 ziarenka ziela angielskiego,
garść pęczaku,
pieprz,
sól i sos sojowy(ewentualnie).


W garnku gotować kapustę z garścią pęczaku, zielem angielskim i listkiem laurowym przez około 60 minut (w międzyczasie warto dodać 2 łyżki suszonych warzyw). Grzybki powinny moczyć się przez kilka godzin (najlepiej przez noc) i też zostać ugotowane, ale w osobnym naczyniu. Kiedy grzyby będą miękkie odcedź je (wywar wlej do kapusty) i pokrój w paski. Ziemniaki, pokrojone w kostkę też powinny być ugotowane oddzielnie. Dodaj do zupy ugotowane ziemniaki. Na patelni podsmaż drobno posiekaną cebulkę i grzyby (na oliwie albo masełku), dodaj do zupy. Dopraw pieprzem i ewentualnie solą/sosem sojowym. Zajadaj się pyszną, kwaskowatą zupą, lekko rozgrzewającą - idealną na wiosenną niepogodę.

Komentarze

  1. Jej, jak ja dawno nie jadłam kapuśniaczka! Muszę odnowić relacje z tą zupą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja dawno nie jadłam nie tylko takiej zupy ale też od dawna nie czytałam tego tuwimowskiego wierszyka! A był to pierwszy wierszyk jakiego nauczyłam się recytować, więc ma wartość sentymentlaną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio dość często zaglądam do tomików Tuwima i coraz częściej przypominam sobie wierszyki Brzechwy :) Miłe są wspomnienia z dzieciństwa... również te kulinarne ;) Kapuśniaczek zdecydowanie do nich należy!

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...