Przejdź do głównej zawartości

Nowe oblicze tradycji

Ruskie pierogi zzieleniałe



Kto powiedział, że trzeba trzymać się tradycji? Równie dobrze można ją "puścić" i skoczyć w wir wyobraźni. Ja miałam dość nudnych "ruskich", więc postanowiłam nadać im wiosennego zielonego charakteru. Oprócz koloru zyskały również na smaku (jest dużo delikatniejszy i bardziej urozmaicony dzięki dodatkowi szpinaku i poru), chociaż nadal przypominają tradycyjne ruskie pierogi. Jakie inne tradycyjne potrawy poddalibyście metamorfozie?




Ciasto:

2 szklanki mąki,
1/2 szklanki gorącej wody,
1 szklanka szpinaku (najlepiej świeży zmiksowany, ale może też być mrożony),
sól,
odrobina oliwy.

Farsz:

(składniki na 2 duże porcje)
100 g twarogu chudego,
2 niewielkie ugotowane ziemniaki,
kawałek pora,
oliwa do smażenia,
sól i sporo pieprzu.


Dodatkowo:

czerwona cebulka,
odrobina cukru, soli i octu balsamicznego.


Z mąki, wody i szpinaku zagnieć ciasto, dodając odrobinę oliwy oraz sól (najlepiej morską). Wyrabiaj dość długo aż ciasto będzie elastyczne. Jednak nie wszystko wykorzystasz do pierogów. Z reszty zrób makaron! Jak tego dokonać wkrótce...

Teraz przygotuj farsz: na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej por posiekany bardzo drobno. W misce rozgnieć za pomocą widelca albo tłuczka do ziemniaków - twaróg i ziemniaki, dodaj por, dopraw pieprzem i solą. 



Ciasto rozwałkuj bardzo cienko, wykrawaj koła, kładź na nich farsz i zawijaj. W garnku doprowadź wodę do wrzenia, dodaj trochę oleju, posól. Wrzucaj pierogi na wrzątek i gotuj mniej więcej 5 minut od momentu wypłynięcia.

Na patelni podsmaż czerwoną cebulkę z dodatkiem soli, cukru i octu balsamicznego (lekko się skarmelizuje i będzie szklista). Podawaj pierogi z cebulką.

Komentarze

  1. bardzo ciekawy pomysł na pierożki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o, ciekawa odmiana! podoba mi się taki kreatywny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! Bardzo apetyczny i inspirujacy post:)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo ciekawa propozycja (:
    Pozdrawiam gorąco!

    OdpowiedzUsuń
  5. mm, szpinak zawsze mile widziany i por ostatnio baardzo go lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. oryginalne podejście do tradycji :)
    Szana,
    zapraszam do siebie,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Ruskie sa dobre, szpinak jeszcze lepszy, wiec kombinacja tych dwoch musi byc wybitna!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...