Przejdź do głównej zawartości

Co się wykluwa z kolorowych pisanek?

Kruche cytrynowe ciasteczka-kurczaczki



Żółte kurczaczki to ptasi przedstawiciele jednoznacznie kojarzący się z Wielkanocą. Nikogo to nie dziwi, ponieważ właśnie wiosną z kolorowych pisanek wykluwają się te przesłodkie ptaszęta. Za sprawą połączenia ze sobą kilku prostych składników, odrobiny kolorowego lukru i porcji wyobraźni - wyczarowałyśmy razem z Siostrą stadko świątecznych piskląt.

Chociaż Lany Poniedziałek dobiega już końca i jutrzejszy dzień dla większości osób jest dniem pracującym, podaję przepis na ciasteczka, które jeszcze pozostają w klimacie Wielkanocnym, ale równie dobrze można je upiec w każdym innym dniu roku. Jeśli skończyły Wam się dziś wszystkie słodkości, warto dorobić kilka takich uroczych kurczaczków, a będziecie mieli czym poczęstować gości nawet w najbliższy weekend.



Składniki:


1/2 kostki margaryny albo masła,
1 szklanka mąki pszennej,
sok z 1 cytryny,
skórka starta z 1 cytryny,
1/2 szklanki brązowego cukru,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia albo sody,
kolorowy lukier z białka do dekoracji.

Składniki na ciasteczka dokładnie ze sobą połącz (możesz użyć mniej cukru, albo dodać zmielone migdały zamiast mąki). Schłódź ciasto w lodówce.

Po godzinie wyjmij kruche ciasto, rozwałkuj na grubość 0,5 cm i wykrawaj dowolne kształty - w zależności od okazji.
Ułóż ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do wypieków. 
Piecz przez około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
Na koniec polukruj i ozdób według wyobraźni. 

Lukier zrobiłam cytrynowy - 1 białko + 1 szklanka cukru pudru + sok z 1/2 cytryny - najpierw lekko zmiksuj białko. Kontynuuj miksowanie nad parą wodną, dodając do białka naprzemiennie cukier puder oraz sok z cytryny. Na koniec dodawaj barwniki.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.