Przejdź do głównej zawartości

Jak bułka z masłem!

Owsiane bułeczki z rodzynkami i suszonymi śliwkami


Uwielbiam drożdżowe wypieki... Nie zniechęca mnie do nich nawet fakt potrójnego czekania - po pierwsze aż zaczyn wyrośnie, po drugie aż zagniecione ciasto urośnie i po trzecie aż urosną uformowane bułeczki. W słodkim zapachu rosnących drożdży, rozbudzonych odrobiną cukru i ciepłym mlekiem jest coś co przypomina mi domową atmosferę.

Składniki na 10 bułeczek:

2 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka mąki owsianej,
1/2 płatków owsianych górskich,
7 łyżek jogurtu naturalnego albo śmietany,
1/2 szklanki wody,
30 g  świeżych drożdży,
1/3 szklanki cukru (może być waniliowy - zrobiony samodzielnie z prawdziwej laski wanilii!),
1/2 łyżeczki soli,
1/2 szklanki rodzynków,
1/2 szklanki suszonych śliwek (można zastąpić je daktylami),
3 łyżki oleju,
1 żółtko,
białko do posmarowania oraz otręby pszenne do posypania.


Do miski wsyp mąki, płatki owsiane, bakalie, sól. W rondelku rozmieszaj wodę z jogurtem, podgrzej (ma być ciepłe, nie gorące!). Dodaj do jogurtu cukier oraz drożdże, wymieszaj i wlej do mąki. Przykryj ściereczką i pozwól drożdżom wyrosnąć (30 minut). Teraz dobrze zagnieć ciasto, dodając do niego żółtko oraz olej. Tym razem ciasto pozostaw pod przykryciem nawet 1,5 godziny. Po tym czasie wyłóż ciasto na blat posypany mąką. Uformuj z ciasta duży i gruby prostokąt. Podziel prostokąt na 10 mniejszych. Bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do wypieków, przykryj ściereczką na kolejne pół godziny. Na sam koniec posmaruj bułeczki rozmąconym białkiem i posyp otrębami, albo płatkami owsianymi. 

bułeczki w przekroju
Teraz możesz upiec te drożdżowe słodkości, w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 20-30 minut (najlepiej z termoobiegiem).
Bułeczki są dość kruche, lekko wilgotne dzięki dodatkowi bakalii i pełne w smaku. Dobrze smakują same, ale jeszcze lepiej posmarowane twarożkiem i dżemem.

Komentarze

  1. Drożdżowe wypieki są chyba tak smaczne dlatego, że tak wyczekane...ale są najlepsze :) Wspaniałe zdrowe bułeczki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślinka mi cieknie na widok tych bułeczek... szkoda, że w przeciwieństwie do Ciebie zniechęcają mnie drożdżowe wypieki... bo ja bym chciała już i zaraz takie bułeczki, o!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.