Przejdź do głównej zawartości

Pokrzywowych inspiracji ciąg dalszy

Drożdżowe ślimaczki z pokrzywowym pesto


Pokrzywa zamiast bazylii, migdały zamiast orzeszków piniowych, olej lniany pół na pół z oliwą z oliwek, a do tego aromatyczna czarnuszka i kilka listków oregano. Bułki podobno wyglądają jak kawałki pokrojonego makowca, ale jakże się od niego różnią w smaku - nie mają nic wspólnego z lepką i słodką masą makową - mają wytrawny smak przypominający nieco bazyliowe pesto.
Moje pokrzywowe ślimaczki inspirowane są przepisem ze strony Jadłonomima. Zachwycił mnie wygląd tych zielonych zawijasków. Recepturę troszkę zmodyfikowałam.


Pesto:

2 szklanki młodych listków pokrzywy (szczytowych),
1/2 szklanki uprażonych migdałów,
1/4 szklanki oleju lnianego,
1/4 szklanki oliwy z oliwek,
pęczek oregano,
mały kawałek żółtego sera,
4 ząbki czosnku,
pieprz i sól.

Ciasto:

1 i 1/2 szklanki maki pszennej białej,
1/2 szklanki mąki pszennej razowej,
pól szklanki ciepłej wody,
30 g świeżych drożdży,
1/2 łyżeczki cukru,
1 łyżeczka soli,
2 łyżki oliwy z oliwek.

Dodatkowo:

rozmącone jajko,
trochę czarnuszki. 



Wszystkie składniki na pesto zmiksuj na gęsty sos.
Z podanych składników zagnieć drożdżowe ciasto i odstaw do wyrośnięcia na około jeden i pół godziny. Następnie rozwałkuj ciasto w kształt prostokąta i posmaruj je pokrzywowym pesto. Zwiń w roladę, zaklej brzegi, a teraz pokrój w grube kawałki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do wypieków.
Każdego ślimaczka posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp czarnuszką.
Ślimaczki należy piec w 200 st. C przez 15-20 minut. 

Samo pesto z pokrzywy jest też dobrym dodatkiem do pieczywa, serów albo do makaronu!



Komentarze

  1. Śliczne te bułeczki i wierzę, że przepyszne.
    Też uwielbiam pokrzywę, niestety u nas już po sezonie tego roku.

    Jeśli miałabyś ochotę, to zapraszam do naszej akcji "Rośliny jadalne z polskiej łąki i lasu"
    http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/rosliny-jadalne-z-polskiej-laki-i-lasu

    Pozdrawiam serdecznie,
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  2. witam robiłam kieduś podobne ślimaczki tyle tylko że na słodko i troszkę inny skład na ciasto ;)jeśli chcesz mogę przesłać przepis
    zapraszam również do siebie

    OdpowiedzUsuń
  3. W takim razie poproszę o przepis na ten adres: moinka.p@gmail.com

    Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.