Przejdź do głównej zawartości

Pokrzywowych inspiracji ciąg dalszy

Drożdżowe ślimaczki z pokrzywowym pesto


Pokrzywa zamiast bazylii, migdały zamiast orzeszków piniowych, olej lniany pół na pół z oliwą z oliwek, a do tego aromatyczna czarnuszka i kilka listków oregano. Bułki podobno wyglądają jak kawałki pokrojonego makowca, ale jakże się od niego różnią w smaku - nie mają nic wspólnego z lepką i słodką masą makową - mają wytrawny smak przypominający nieco bazyliowe pesto.
Moje pokrzywowe ślimaczki inspirowane są przepisem ze strony Jadłonomima. Zachwycił mnie wygląd tych zielonych zawijasków. Recepturę troszkę zmodyfikowałam.


Pesto:

2 szklanki młodych listków pokrzywy (szczytowych),
1/2 szklanki uprażonych migdałów,
1/4 szklanki oleju lnianego,
1/4 szklanki oliwy z oliwek,
pęczek oregano,
mały kawałek żółtego sera,
4 ząbki czosnku,
pieprz i sól.

Ciasto:

1 i 1/2 szklanki maki pszennej białej,
1/2 szklanki mąki pszennej razowej,
pól szklanki ciepłej wody,
30 g świeżych drożdży,
1/2 łyżeczki cukru,
1 łyżeczka soli,
2 łyżki oliwy z oliwek.

Dodatkowo:

rozmącone jajko,
trochę czarnuszki. 



Wszystkie składniki na pesto zmiksuj na gęsty sos.
Z podanych składników zagnieć drożdżowe ciasto i odstaw do wyrośnięcia na około jeden i pół godziny. Następnie rozwałkuj ciasto w kształt prostokąta i posmaruj je pokrzywowym pesto. Zwiń w roladę, zaklej brzegi, a teraz pokrój w grube kawałki i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do wypieków.
Każdego ślimaczka posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp czarnuszką.
Ślimaczki należy piec w 200 st. C przez 15-20 minut. 

Samo pesto z pokrzywy jest też dobrym dodatkiem do pieczywa, serów albo do makaronu!



Komentarze

  1. Śliczne te bułeczki i wierzę, że przepyszne.
    Też uwielbiam pokrzywę, niestety u nas już po sezonie tego roku.

    Jeśli miałabyś ochotę, to zapraszam do naszej akcji "Rośliny jadalne z polskiej łąki i lasu"
    http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/rosliny-jadalne-z-polskiej-laki-i-lasu

    Pozdrawiam serdecznie,
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  2. witam robiłam kieduś podobne ślimaczki tyle tylko że na słodko i troszkę inny skład na ciasto ;)jeśli chcesz mogę przesłać przepis
    zapraszam również do siebie

    OdpowiedzUsuń
  3. W takim razie poproszę o przepis na ten adres: moinka.p@gmail.com

    Chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...