Przejdź do głównej zawartości

RISOTTO Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I CUKINIĄ

Dziś rozpoczął się jeden z najcudowniejszych miesięcy w roku. Po ubogiej w roślinne składniki zimie, wiosna niczym róg obfitości opływa w zieleninę. Maj przynosi do naszych kuchni kosz pełen najlepszych składników - szparagi, rabarbar, szczaw, pokrzywa, truskawki, botwinka, młode ziemniaczki i wiele innych. Oj chciałabym wszystkiego w tym miesiącu spróbować! Zobaczymy czy mi się uda... Jeśli nie, to zawsze mogę coś zostawić na czerwiec. Tymczasem - przedstawiam Wam - sycące risotto z młodą cukinią i z fasolką szparagową. Na dobry początek! Jutro Vege Kika obchodzi drugie urodziny. Postaram się przygotować na tę okazję coś pysznego.

Składniki:


  • szklanka ryżu arborio,
  • 1 mała cukinia,
  • szklanka zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 czerwonej cebulki,
  • oliwa z oliwek,
  • około 1 litr wywaru z warzyw,
  • 1/2 wytrawnego wina,
  • sól, pieprz,
  • starty parmezan albo grana padano.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Zeszklij bardzo drobno posiekaną cebulkę. Teraz dorzuć ryż i smaż, aż ten też stanie się szklisty. Wlej kieliszek wina, poczekaj aż odparuje. Dolewaj stopniowo po chochelce wywaru warzywnego. Po 8 minutach gotowania, dorzuć pokrojoną w półplasterki cukinię oraz fasolkę szparagową. Stale dolewaj bulion aż ryż będzie miękki - upłynie w sumie około 18 minut. Na koniec dopraw - czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem i ulubionymi ziołami, najlepiej świeżymi (bazylia, pietruszka, oregano itp.). Podawaj posypane parmezanem i z kieliszkiem białego wina. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.