Dziś rozpoczął się jeden z najcudowniejszych miesięcy w roku. Po ubogiej w roślinne składniki zimie, wiosna niczym róg obfitości opływa w zieleninę. Maj przynosi do naszych kuchni kosz pełen najlepszych składników - szparagi, rabarbar, szczaw, pokrzywa, truskawki, botwinka, młode ziemniaczki i wiele innych. Oj chciałabym wszystkiego w tym miesiącu spróbować! Zobaczymy czy mi się uda... Jeśli nie, to zawsze mogę coś zostawić na czerwiec. Tymczasem - przedstawiam Wam - sycące risotto z młodą cukinią i z fasolką szparagową. Na dobry początek! Jutro Vege Kika obchodzi drugie urodziny. Postaram się przygotować na tę okazję coś pysznego.
Składniki:
- szklanka ryżu arborio,
- 1 mała cukinia,
- szklanka zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona),
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 czerwonej cebulki,
- oliwa z oliwek,
- około 1 litr wywaru z warzyw,
- 1/2 wytrawnego wina,
- sól, pieprz,
- starty parmezan albo grana padano.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Zeszklij bardzo drobno posiekaną cebulkę. Teraz dorzuć ryż i smaż, aż ten też stanie się szklisty. Wlej kieliszek wina, poczekaj aż odparuje. Dolewaj stopniowo po chochelce wywaru warzywnego. Po 8 minutach gotowania, dorzuć pokrojoną w półplasterki cukinię oraz fasolkę szparagową. Stale dolewaj bulion aż ryż będzie miękki - upłynie w sumie około 18 minut. Na koniec dopraw - czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem i ulubionymi ziołami, najlepiej świeżymi (bazylia, pietruszka, oregano itp.). Podawaj posypane parmezanem i z kieliszkiem białego wina.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz