wtorek, 1 maja 2012

RISOTTO Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I CUKINIĄ

Dziś rozpoczął się jeden z najcudowniejszych miesięcy w roku. Po ubogiej w roślinne składniki zimie, wiosna niczym róg obfitości opływa w zieleninę. Maj przynosi do naszych kuchni kosz pełen najlepszych składników - szparagi, rabarbar, szczaw, pokrzywa, truskawki, botwinka, młode ziemniaczki i wiele innych. Oj chciałabym wszystkiego w tym miesiącu spróbować! Zobaczymy czy mi się uda... Jeśli nie, to zawsze mogę coś zostawić na czerwiec. Tymczasem - przedstawiam Wam - sycące risotto z młodą cukinią i z fasolką szparagową. Na dobry początek! Jutro Vege Kika obchodzi drugie urodziny. Postaram się przygotować na tę okazję coś pysznego.

Składniki:


  • szklanka ryżu arborio,
  • 1 mała cukinia,
  • szklanka zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 czerwonej cebulki,
  • oliwa z oliwek,
  • około 1 litr wywaru z warzyw,
  • 1/2 wytrawnego wina,
  • sól, pieprz,
  • starty parmezan albo grana padano.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Zeszklij bardzo drobno posiekaną cebulkę. Teraz dorzuć ryż i smaż, aż ten też stanie się szklisty. Wlej kieliszek wina, poczekaj aż odparuje. Dolewaj stopniowo po chochelce wywaru warzywnego. Po 8 minutach gotowania, dorzuć pokrojoną w półplasterki cukinię oraz fasolkę szparagową. Stale dolewaj bulion aż ryż będzie miękki - upłynie w sumie około 18 minut. Na koniec dopraw - czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem i ulubionymi ziołami, najlepiej świeżymi (bazylia, pietruszka, oregano itp.). Podawaj posypane parmezanem i z kieliszkiem białego wina. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...