Tagliatelle z pokrzywą i pomidorami z nutką rozmarynu
Zaledwie kilka dni temu poznałam smak pokrzywy. Niezwykle miłe zaskoczenie! Z czym mogę ją porównać? Ze szpinakiem. Doszłam do wniosku, że można ją podawać w bardzo podobny sposób. Stąd dzisiejsza potrawa. Mam nadzieję, że też się odważycie na taki eksperyment. A może już macie za sobą ten "pierwszy raz" z pokrzywą? Chętnie poznam propozycje na ciekawe potrawy z tą parzącą rośliną.
Składniki:
2 szklanki pokrzywy,
3 dojrzałe pomidory (albo pomidory z puszki),
mała czerwona cebulka,
2 ząbki czosnku,
garść świeżego rozmarynu,
2 spore łyżki serka ricotta,
oliwa z oliwek,
sól i pieprz,
makaron tagliatelle,
prażone płatki migdałów do podania,
ocet balsamiczny.
Makaron ugotuj w osolonej wodzie - al dente. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, zeszklij cebulkę, dodaj pokrojone w kostkę pomidory. Pokrzywę umyj i drobno posiekaj. Kiedy pomidory się lekko podduszą, dodaj posiekaną pokrzywę i duś przez kolejne kilka minut (około 10), aż pokrzywa zmięknie. Na koniec dodaj serek ricotta oraz posiekany rozmaryn, dopraw solą, pieprzem i kilkoma kroplami octu balsamicznego. Sos podawaj z ulubionym makaronem - na przykład tagliatelle - posypany prażonymi płatkami migdałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz