Przejdź do głównej zawartości

Pokrzywa w śródziemnomorskiej kreacji

Tagliatelle z pokrzywą i pomidorami z nutką rozmarynu


Zaledwie kilka dni temu poznałam smak pokrzywy. Niezwykle miłe zaskoczenie! Z czym mogę ją porównać? Ze szpinakiem. Doszłam do wniosku, że można ją podawać w bardzo podobny sposób. Stąd dzisiejsza potrawa. Mam nadzieję, że też się odważycie na taki eksperyment. A może już macie za sobą ten "pierwszy raz" z pokrzywą? Chętnie poznam propozycje na ciekawe potrawy z tą parzącą rośliną. 

Składniki:


2 szklanki pokrzywy,
3 dojrzałe pomidory (albo pomidory z puszki),
mała czerwona cebulka,
2 ząbki czosnku,
garść świeżego rozmarynu,
2 spore łyżki serka ricotta,
oliwa z oliwek,
sól i pieprz,
makaron tagliatelle,
prażone płatki migdałów do podania,
ocet balsamiczny.


Makaron ugotuj w osolonej wodzie - al dente.  Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, zeszklij cebulkę, dodaj pokrojone w kostkę pomidory. Pokrzywę umyj i drobno posiekaj. Kiedy pomidory się lekko podduszą, dodaj posiekaną pokrzywę i duś przez kolejne kilka minut (około 10), aż pokrzywa zmięknie. Na koniec dodaj serek ricotta oraz posiekany rozmaryn, dopraw solą, pieprzem i kilkoma kroplami octu balsamicznego. Sos podawaj z ulubionym makaronem - na przykład tagliatelle - posypany prażonymi płatkami migdałów.  


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.