Przejdź do głównej zawartości

Rabarbar i kruszonka - słodycz której nie można się oprzeć!

Rabarbarowe muffinki z kruszonką


Buzia pełna uśmiechu. - Poproszę kolejną! - to najlepsze co można usłyszeć po zrobieniu tuzina babeczek. Jeszcze większą satysfakcję przynosi fakt, że słowa te powtarzane są przez kilka osób, a większość muffin znika po zaledwie godzinie. Dla mocno spóźnialskich muffiny zostały zamrożone - później można je rozmrozić i będą smakowały jak świeżo upieczone. Kasi smakowało - co widać na zdjęciu! Mam nadzieję, że Wasze kubki smakowe też zostaną dopieszczone po wypróbowaniu mojego przepisu...



Muffinki (12 sztuk):

1 i 3/4 szklanki mąki,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
1/2 szklanki cukru,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
3/4 szklanki mleka,
1/2 kostki masła,
2 jajka,
szczypta soli,
1 szklanka pokrojonego w kostkę rabarbaru.

Kruszonka:

1/4 kostki masła,
3/4 szklanki mąki,
cukier,
szczypta przypraw (np. wanilia, cynamon, kardamon).


Rabarbar posyp cukrem i odstaw na chwilę. Odlej powstały sok. Oddzielnie wymieszaj ze sobą suche składniki (rabarbar również) oraz mokre z rozpuszczonym i ostudzonym masłem. Pamiętaj, żeby nie mieszać zbyt dokładnie! Teraz połącz ze sobą składniki suche i mokre, zamieszaj. Formę do muffin wyłóż papilotkami, wlej ciasto.


Z podanych składników sporządź kruszonkę, posyp nią każdą babeczkę. Muffinki należy piec w 180 st. C najlepiej z termoobiegiem przez 20-25 minut aż urosną wysokie i się zarumienią.


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...