Rabarbarowe muffinki z kruszonką
Buzia pełna uśmiechu. - Poproszę kolejną! - to najlepsze co można usłyszeć po zrobieniu tuzina babeczek. Jeszcze większą satysfakcję przynosi fakt, że słowa te powtarzane są przez kilka osób, a większość muffin znika po zaledwie godzinie. Dla mocno spóźnialskich muffiny zostały zamrożone - później można je rozmrozić i będą smakowały jak świeżo upieczone. Kasi smakowało - co widać na zdjęciu! Mam nadzieję, że Wasze kubki smakowe też zostaną dopieszczone po wypróbowaniu mojego przepisu...
Muffinki (12 sztuk):
1 i 3/4 szklanki mąki,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
1/2 szklanki cukru,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
3/4 szklanki mleka,
1/2 kostki masła,
2 jajka,
szczypta soli,
1 szklanka pokrojonego w kostkę rabarbaru.
Kruszonka:
1/4 kostki masła,
3/4 szklanki mąki,
cukier,
szczypta przypraw (np. wanilia, cynamon, kardamon).
Rabarbar posyp cukrem i odstaw na chwilę. Odlej powstały sok. Oddzielnie wymieszaj ze sobą suche składniki (rabarbar również) oraz mokre z rozpuszczonym i ostudzonym masłem. Pamiętaj, żeby nie mieszać zbyt dokładnie! Teraz połącz ze sobą składniki suche i mokre, zamieszaj. Formę do muffin wyłóż papilotkami, wlej ciasto.
Z podanych składników sporządź kruszonkę, posyp nią każdą babeczkę. Muffinki należy piec w 180 st. C najlepiej z termoobiegiem przez 20-25 minut aż urosną wysokie i się zarumienią.
ale mam ochotę na takie!
OdpowiedzUsuńKasia ♥
OdpowiedzUsuńZ rabarbarem - ciekawy przepis
OdpowiedzUsuń