Przejdź do głównej zawartości

Rabarbar i kruszonka - słodycz której nie można się oprzeć!

Rabarbarowe muffinki z kruszonką


Buzia pełna uśmiechu. - Poproszę kolejną! - to najlepsze co można usłyszeć po zrobieniu tuzina babeczek. Jeszcze większą satysfakcję przynosi fakt, że słowa te powtarzane są przez kilka osób, a większość muffin znika po zaledwie godzinie. Dla mocno spóźnialskich muffiny zostały zamrożone - później można je rozmrozić i będą smakowały jak świeżo upieczone. Kasi smakowało - co widać na zdjęciu! Mam nadzieję, że Wasze kubki smakowe też zostaną dopieszczone po wypróbowaniu mojego przepisu...



Muffinki (12 sztuk):

1 i 3/4 szklanki mąki,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
1/2 szklanki cukru,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
3/4 szklanki mleka,
1/2 kostki masła,
2 jajka,
szczypta soli,
1 szklanka pokrojonego w kostkę rabarbaru.

Kruszonka:

1/4 kostki masła,
3/4 szklanki mąki,
cukier,
szczypta przypraw (np. wanilia, cynamon, kardamon).


Rabarbar posyp cukrem i odstaw na chwilę. Odlej powstały sok. Oddzielnie wymieszaj ze sobą suche składniki (rabarbar również) oraz mokre z rozpuszczonym i ostudzonym masłem. Pamiętaj, żeby nie mieszać zbyt dokładnie! Teraz połącz ze sobą składniki suche i mokre, zamieszaj. Formę do muffin wyłóż papilotkami, wlej ciasto.


Z podanych składników sporządź kruszonkę, posyp nią każdą babeczkę. Muffinki należy piec w 180 st. C najlepiej z termoobiegiem przez 20-25 minut aż urosną wysokie i się zarumienią.


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.