Przejdź do głównej zawartości

Kanapka w kolorze lata

Pasta z pieczonej marchewki


Przyznaję się od razu, że wzorowałam się na przepisie pochodzącym stąd, ale jak zwykle wprowadziłam swoje modyfikacje. To znakomity pomysł na wykorzystanie zapasów marchewki. Wystarczy tylko wrzucić warzywa do piekarnika na trzy kwadranse, a potem je zmiksować i gotowe! Ja nawet ich nie obierałam, tylko dokładnie umyłam. Najlepsze są młode, słodkie marchewki!

Składniki:


6 marchewek,
5 łyżek oliwy z oliwek,
łyżeczka pikantnego sosu chili,
sól,
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
1/2 łyżeczki kuminu,
2 łyżki soku z cytryny,
2 łyżki uprażonego i zmielonego sezamu,
czarnuszka do posypania,
skórka starta z połowy cytryny.


Marchewki skrop oliwą z oliwek i piecz w 180 st. C przez 45 minut. Po upieczeniu odstaw, żeby trochę przestygły.
Teraz wystarczy tylko pokroić marchewki na mniejsze kawałeczki, dodać wszystkie przyprawy, posolić do smaku i zmiksować w blenderze na gładką pastę. Ponieważ do marchewki pasuje czarnuszka, warto kanapki posypać tymi aromatycznymi czarnymi ziarenkami!



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.