Przejdź do głównej zawartości

Viva la focaccia!

Focaccia z pomidorkami koktajlowymi i kaparami


Garść świeżych ziół (kolendra, bazylia, hyzop, oregano, szałwia, rozmaryn, majeranek, tymianek), słodkie pomidorki koktajlowe, słone kapary, sól morska, a do tego puszyste drożdżowe ciasto i dużo oliwy z oliwek - focaccia stała się właśnie moją nową ulubioną włoską potrawą. Focaccię spróbował prawdziwy Włoch i mam tę satysfakcję, że mu smakowało. Niestety Włoch się właśnie ode mnie wyprowadza i nie będę mogła już sprawdzać czy przygotowane przeze mnie włoskie specjały odpowiadają śródziemnomorskiemu podniebieniu...


Składniki:


3 i 1/2 szklanki mąki,
1 i 1/4 szklanki ciepłej wody,
odrobina cukru,
3 łyżki oliwy z oliwek,
20 g świeżych drożdży,
garść świeżych ziół,
2 łyżeczki soli morskiej,
kilkanaście pomidorków koktajlowych,
kapary.


Ciasto należy zagnieść z mąki, drożdży, wody, ziół, soli i oliwy z oliwek (dodanej na koniec ugniatania). Ciasto odstaw na 1-2 godzin. Po upływie tego czasu, wyłóż ciasto na prostokątnej blasze wysmarowanej oliwą, zrób w nim dużo dziurek palcami. Na wierzchu poukładaj rozkrojone pomidorki (do góry przekrojem) i kapary. Wierzch możesz jeszcze dodatkowo posypać gruboziarnistą solą i pokropić oliwą. Odstaw focaccię do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Teraz wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 20-25 minut (aż się zarumieni).

Focaccia polana oliwą z oliwek to prawdziwa uczta dla kubeczków smakowych!


Komentarze

  1. Skoro smakowała Włochowi, to musi być świetna;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Focaccia i u nas na stałe trafiła do menu. Robię w " dwóch odmianach" - w typie sycylijskim, czyli na cienkim cieście jak pizza oraz tradycyjną - puchatą. Coś czuję, że dzisiaj też będzie, bo mi narobiłaś smaka:-)))
    Pozdrawiam
    Asia

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.