Przejdź do głównej zawartości

Zupa w sam raz na upał!

Słoneczny krem marchewkowo-pomidorowy


Mój sposób na sycący ale nietuczący obiad - wrzucić do garnka wszystkie warzywa jakie akurat znajdują się w mojej lodówce i potraktować je blenderem! Dzisiejsza propozycja to słoneczny krem marchewkowo-pomidorowy. Co prawda nie chłodnik, ale doskonale orzeźwia. I nic nie stoi na przeszkodzie, żeby tę zupę zjeść na zimno! Nie tylko jej kolor jest słoneczny, ale też smak.  Lekko kwaśna, bardzo gęsta i aromatyczna - zupa idealna na lato!

 

Składniki:


5  marchewek,
puszka pomidorów albo kilka bardzo dojrzałych, świeżych,
garść zielonych oliwek,
200 ml chudej śmietany,
sól i pieprz,
oliwa z oliwek,
garść świeżych ziół (z przewagą bazylii),
4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
feta albo inny ser do podania.

Do garnka z gotującą się wodą wrzuć pokrojone marchewki. Kiedy zmiękną odstawić do ostygnięcia, wlać pomidory z puszki albo zmiksowane świeże, garść oliwek i czosnek. Wszystko razem zmiksować i ponownie zagotować. Gotować jeszcze około 10 minut na bardzo wolnym ogniu. Dodać śmietanę (albo jogurt) i doprawić (posiekanymi świeżymi ziołami, oliwą z oliwek, solą i pieprzem). Podawać z serem albo z grzankami.

Komentarze

  1. U mnie też dziś zupa-krem tylko ze szparagów. Bo też uważam, że przy ciepłej pogodzie milej zjeść warzywny krem niż jakąś treściwszą zupę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie zupy-kremy sa idealne na kazda pore roku!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.