Kruche babeczki z serowo-śmietankowym kremem
Na początek przepraszam Was za moją małą ostatnio aktywność. Tylko trzy przepisy w lipcu to słaby wynik... Postaram się poprawić w sierpniu. Tymczasem mała rekompensata w postaci pysznego deserku z owocami i śmietankowo-serowym kremem. Mam nadzieję, że wystarczająca. Połączenie białego kremu i świeżych jagodowych owoców jest poezją dla podniebienia! Co ciekawe deser ten można zamrozić i otrzymać pyszne lody.
Ciasto kruche:
1 szklanka mąki pszennej,100 g masła,
cukier do smaku,
1 żółtko.
Krem:
250 g serka twarogowego (sernikowego),200 ml śmietanki 30%,
3 łyżki cukru waniliowego albo cukier i ziarenka wanilii (ważne żeby krem miał waniliowy smak).
Dodatkowo:
owoce sezonowe (u mnie maliny i borówki amerykańskie prosto z ogródka),masło do posmarowania foremek.
Z podanych składników zagnieć kruche ciasto i wylep nim foremki do babeczek posmarowane wcześniej masłem. Babeczki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz je około 15 minut aż się zarumienią. Po upieczeniu ostudź je.
Na dnie babeczek ułóż owoce (możesz jeszcze posypać je cukrem). Ubij śmietanę z odrobiną cukru i pomieszaj ją z serkiem. Na owoce nałóż warstwę kremu, a na kremie możesz jeszcze ułożyć owoce do dekoracji.
Takie babeczki to prawdziwa wizytówka lata!
Masz ochotę na lody? Wystarczy wstawić babeczki na dłużej do zamrażalnika! |
Pyszności:)
OdpowiedzUsuń