Przejdź do głównej zawartości

Owocowy zawrót głowy!

Kruche babeczki z serowo-śmietankowym kremem


Na początek przepraszam Was za moją małą ostatnio aktywność. Tylko trzy przepisy w lipcu to słaby wynik... Postaram się poprawić w sierpniu. Tymczasem mała rekompensata w postaci pysznego deserku z owocami i śmietankowo-serowym kremem. Mam nadzieję, że wystarczająca. Połączenie białego kremu i świeżych jagodowych owoców jest poezją dla podniebienia! Co ciekawe deser ten można zamrozić i otrzymać pyszne lody.




Ciasto kruche:

1 szklanka mąki pszennej,
100 g masła,
cukier do smaku,
1 żółtko.

Krem:

250 g serka twarogowego (sernikowego),
200 ml śmietanki 30%,
3 łyżki cukru waniliowego albo cukier i ziarenka wanilii (ważne żeby krem miał waniliowy smak).

Dodatkowo:

owoce sezonowe (u mnie maliny i borówki amerykańskie prosto z ogródka),
masło do posmarowania foremek.


Z podanych składników zagnieć kruche ciasto i wylep nim foremki do babeczek posmarowane wcześniej masłem. Babeczki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz je około 15 minut aż się zarumienią. Po upieczeniu ostudź je.
Na dnie babeczek ułóż owoce (możesz jeszcze posypać je cukrem). Ubij śmietanę z odrobiną cukru i pomieszaj ją z serkiem. Na owoce nałóż warstwę kremu, a na kremie możesz jeszcze ułożyć owoce do dekoracji.

Takie babeczki to prawdziwa wizytówka lata!

Masz ochotę na lody? Wystarczy wstawić babeczki na dłużej do zamrażalnika!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.