Przejdź do głównej zawartości

Owocowy zawrót głowy!

Kruche babeczki z serowo-śmietankowym kremem


Na początek przepraszam Was za moją małą ostatnio aktywność. Tylko trzy przepisy w lipcu to słaby wynik... Postaram się poprawić w sierpniu. Tymczasem mała rekompensata w postaci pysznego deserku z owocami i śmietankowo-serowym kremem. Mam nadzieję, że wystarczająca. Połączenie białego kremu i świeżych jagodowych owoców jest poezją dla podniebienia! Co ciekawe deser ten można zamrozić i otrzymać pyszne lody.




Ciasto kruche:

1 szklanka mąki pszennej,
100 g masła,
cukier do smaku,
1 żółtko.

Krem:

250 g serka twarogowego (sernikowego),
200 ml śmietanki 30%,
3 łyżki cukru waniliowego albo cukier i ziarenka wanilii (ważne żeby krem miał waniliowy smak).

Dodatkowo:

owoce sezonowe (u mnie maliny i borówki amerykańskie prosto z ogródka),
masło do posmarowania foremek.


Z podanych składników zagnieć kruche ciasto i wylep nim foremki do babeczek posmarowane wcześniej masłem. Babeczki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz je około 15 minut aż się zarumienią. Po upieczeniu ostudź je.
Na dnie babeczek ułóż owoce (możesz jeszcze posypać je cukrem). Ubij śmietanę z odrobiną cukru i pomieszaj ją z serkiem. Na owoce nałóż warstwę kremu, a na kremie możesz jeszcze ułożyć owoce do dekoracji.

Takie babeczki to prawdziwa wizytówka lata!

Masz ochotę na lody? Wystarczy wstawić babeczki na dłużej do zamrażalnika!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...