Przejdź do głównej zawartości

SORBET CYTRYNOWY

Oto obiecany przepis na sorbet cytrynowy. Idealny na dzisiejsze 35 stopni!  Oryginalny przepis, naprawdę wart wypróbowania! Ten sorbet nie jest tak słodki jak te, które możemy kupić w sklepie. Jego zaletą jest to, że sami stopniujemy jego słodkość dodając mniej lub więcej cukru. Polecam również osobom, które nie przepadają za sorbetami - do tego smaku się przekonacie! Za przepis dziękuję Irkowi, a raczej jego włoskim korzeniom.

Składniki:


  • 6 cytryn (jedną cytrynę można zastąpić pomarańczą), 
  • skórka starta z jednej cytryny,
  • 200-250g cukru, 
  • 1,5 litra wody, 
  • 100 ml śmietanki 30%.

Najpierw zetrzyj skórkę z jednej cytryny. Następnie wyciśnij sok ze wszystkich cytryn. Sok najlepiej przelać jeszcze przez sitko, żeby pozbyć się wszystkich pestek i farfocli, które w nim pływają. Teraz dodaj do soku startą skórkę. 


Połowę wody (około 750 ml) wlej do garnka i dodaj cukier, zagotuj i dokładnie mieszaj aż cały cukier się rozpuści i powstanie gęsty syrop. Po zagotowaniu - ostudź. Następnie wlej sok z cytryny i resztę wody. Wlej wszystko do odpowiedniej wielkości pojemnika i wstaw do zamrażalnika, żeby zamarzło. Podczas zamarzania, od czasu do czasu można zamieszać, żeby nie powstała twarda skała. 

Kiedy sorbet zamarznie należy go "rozkuć" (jeśli zamarzł za mocno), dodać około 100 ml słodkiej śmietanki i zmiksować blenderem. Można nakładać od razu do miseczek, a resztę przechowywać w zamrażalniku przez wiele dni. 

Buon appetito!


Komentarze

  1. Upał jest taki, że się totalnie rozpływam, więc chętnie pochłonęłabym cały Twój sorbet.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.