Sałatka z kaszy perłowej
Kaszę perłową mogłabym jeść kilogramami... Oczywiście to tylko przenośnia, ale prawdą jest, że smak kaszy jęczmiennej wcale mi się nie nudzi. Sałatka z dodatkiem kaszy perłowej jest moim zdaniem znacznie smaczniejsza niż sałatka z kuskusem. Zrobienie takiego dania to prościzna, a można nim nacieszyć nie tylko kubeczki smakowe, ale i oczy!
Składniki:
kilka pomidorków koktajlowych,
garść zielonych oliwek,
szczypiorek,
papryka czerwona,
50 g kaszy jęczmiennej perłowej,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżka octu winnego,
odrobina soli i pieprzu,
pół łyżeczki miodu,
kwiatek bratka i listek czerwonej bazylii do dekoracji ;)
Wszystkie składniki pokroiłam na niewielkie kawałki, pomidorki koktajlowe na połówki. Kaszę ugotowałam na sypko. Z oliwy, octu i miodu zrobiłam szybki winegret. Wymieszałam i ozdobiłam kwiatkiem bratka oraz listkami czerwonej bazylii, które zresztą też później zjadłam.
Ale ślicznie wygląda, a smakuje pewnie jeszcze lepiej ;)
OdpowiedzUsuńTeż jestem zwolennikiem kaszy, tylko wolę gryczaną
OdpowiedzUsuńO,, a ja nigdy takiej sałatki nie robiłam! Dzięki za inspirację :)
OdpowiedzUsuń