Przejdź do głównej zawartości

Perła wśród kasz!

Sałatka z kaszy perłowej


Kaszę perłową mogłabym jeść kilogramami... Oczywiście to tylko przenośnia, ale prawdą jest, że smak kaszy jęczmiennej wcale mi się nie nudzi. Sałatka z dodatkiem kaszy perłowej jest moim zdaniem znacznie smaczniejsza niż sałatka z kuskusem. Zrobienie takiego dania to prościzna, a można nim nacieszyć nie tylko kubeczki smakowe, ale i oczy!



Składniki:


kilka pomidorków koktajlowych,
garść zielonych oliwek,
szczypiorek, 
papryka czerwona,
50 g kaszy jęczmiennej perłowej,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżka octu winnego,
odrobina soli i pieprzu,
pół łyżeczki miodu,
kwiatek bratka i listek czerwonej bazylii do dekoracji ;)



Wszystkie składniki pokroiłam na niewielkie kawałki, pomidorki koktajlowe na połówki. Kaszę ugotowałam na sypko. Z oliwy, octu i miodu zrobiłam szybki winegret. Wymieszałam i ozdobiłam kwiatkiem bratka oraz listkami czerwonej bazylii, które zresztą też później zjadłam.

Komentarze

  1. Ale ślicznie wygląda, a smakuje pewnie jeszcze lepiej ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też jestem zwolennikiem kaszy, tylko wolę gryczaną

    OdpowiedzUsuń
  3. O,, a ja nigdy takiej sałatki nie robiłam! Dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.