Przejdź do głównej zawartości

Smak prostoty

Fuczki - placki z kiszonej kapusty


Dziwne, że dopiero teraz dowiedziałam się o tych kapuścianych placuszkach. Całkowicie przypadkowo wpadłam na ten przepis, wypróbowałam go i pozytywnie zaskoczyłam się ich smakiem.  A wszystko dzięki temu, że kiedyś postanowiłam, wszystkie przepisy jakie znalazłam w starych czasopismach, zebrać do kupy, podziurkować i posegregować. Powstał w ten sposób pokaźny zbiór przepisów - mniej i bardziej interesujących wegetariańsko. Właśnie przeglądając ostatnio moje segregatory z przepisami natknęłam się na fuczki - interesujący  przepis wywodzący się podobno z kuchni bieszczadzkiej i ukraińskiej.



Składniki:


200 g kiszonej kapusty
1 jajko
150 g mąki pszennej
200 ml mleka
masło klarowane do smażenia
sól
pieprz
kminek
kwaśna śmietana

Z mąki, jajka i mleka zrób ciasto jak na naleśniki. Kapustę opłucz, dobrze odciśnij i drobno posiekaj. Następnie dodaj ją do ciasta naleśnikowego i dopraw do smaku solą i pieprzem. Fuczki wielkości placków ziemniaczanych smaż na klarowanym maśle (albo na oliwie z oliwek) po mniej więcej 3 minuty z każdej strony. Podawaj jako samodzielne danie z sosem grzybowym albo z kwaśną śmietaną. Można posypać kminkiem (całym albo zmielonym), albo dodać kminek do ciasta.

Komentarze

  1. Nie próbowałam, a jestem pewna że sa bardzo smaczne. Najwyższy czas więc przyrządzic takie placki, bo kiszoną kapustę w każdej postaci uwielbiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy i rzadko spotykany pomysł na kapustę kiszoną :), w formie placuszków jeszcze jej nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczny przepis! Na pewno kiedyś wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. rewelacja....i znow stare sie sprawdza powiedzenie,ze piekno tkwi w prostocie..tu jeszcze smak..dziekuje Ela

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam, są rewelacyjne! Relacja tutaj: http://mad-aboutfood.blogspot.com/2013/01/fuczki.html. Dzięki za ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  6. Na Ukrainie nazywają to Kartoflanek :) Właśnie spróbowałem od znajomej z Ukrainy. Cudo. ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za ten przepis :) Rodzinka najedzona, a ja podałam przepis dalej (oczywiście podając źródło ;). Będę tu częściej zaglądać. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Takie słowa zawsze cieszą :) A te fuczki to faktycznie świetny wynalazek. Bardzo szybko się je robi i niewielkim kosztem można nakarmić całą gromadkę ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.