Przejdź do głównej zawartości

Gorąca zupa na stopienie pierwszego śniegu

Kremowa zupa z pomidorów i bakłażana



Właśnie spadł pierwszy śnieg. Przydałoby się zjeść coś smakowitego na rozgrzewkę. Proponuję krem pomidorowo-paprykowo-bakłażanowy. Nigdy nie myślałam o zupie z bakłażana, a tu proszę - oberżyna nie tylko smakuje znakomicie, ale też świetnie zagęszcza krem z pomidorów.




Składniki:


1 puszka pomidorów,
1 bakłażan,
1 czerwona papryka,
3-4 ząbki czosnku,
mała cebula,
1 łyżka oliwy z oliwek,
1/2 łyżki octu balsamicznego,
sól,
pieprz,
łyżeczka zmielonego kuminu,
świeży rozmaryn.



Bakłażana pokrój w kostkę i posyp solą, ułóż go na sicie i pozostaw na co najmniej pół godziny do odgoryczenia. Następnie opłucz bakłażana i odciśnij z nadmiaru soku i wody. W garnku lekko rozgrzej oliwę z oliwek albo odrobinę sklarowanego masła, dodaj posiekaną cebulę, zeszklij. Dodaj bakłażana oraz paprykę pokrojoną w kostkę i duś do momentu aż zmięknie. Teraz zalej pomidorami z puszki. Odstaw z palnika i zmiksuj na gładki krem. Dodaj około 2 szklanki wody i zagotuj. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw pieprzem i ewentualnie solą. Na koniec dodaj posiekane listki świeżego rozmarynu. Wielbiciele ostrzejszych smaków mogą dodać do zupy ostrą paprykę. Do podania można jeszcze pokropić zupę oliwą z oliwek i octem balsamicznym.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.