sobota, 27 października 2012

Gorąca zupa na stopienie pierwszego śniegu

Kremowa zupa z pomidorów i bakłażana



Właśnie spadł pierwszy śnieg. Przydałoby się zjeść coś smakowitego na rozgrzewkę. Proponuję krem pomidorowo-paprykowo-bakłażanowy. Nigdy nie myślałam o zupie z bakłażana, a tu proszę - oberżyna nie tylko smakuje znakomicie, ale też świetnie zagęszcza krem z pomidorów.




Składniki:


1 puszka pomidorów,
1 bakłażan,
1 czerwona papryka,
3-4 ząbki czosnku,
mała cebula,
1 łyżka oliwy z oliwek,
1/2 łyżki octu balsamicznego,
sól,
pieprz,
łyżeczka zmielonego kuminu,
świeży rozmaryn.



Bakłażana pokrój w kostkę i posyp solą, ułóż go na sicie i pozostaw na co najmniej pół godziny do odgoryczenia. Następnie opłucz bakłażana i odciśnij z nadmiaru soku i wody. W garnku lekko rozgrzej oliwę z oliwek albo odrobinę sklarowanego masła, dodaj posiekaną cebulę, zeszklij. Dodaj bakłażana oraz paprykę pokrojoną w kostkę i duś do momentu aż zmięknie. Teraz zalej pomidorami z puszki. Odstaw z palnika i zmiksuj na gładki krem. Dodaj około 2 szklanki wody i zagotuj. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw pieprzem i ewentualnie solą. Na koniec dodaj posiekane listki świeżego rozmarynu. Wielbiciele ostrzejszych smaków mogą dodać do zupy ostrą paprykę. Do podania można jeszcze pokropić zupę oliwą z oliwek i octem balsamicznym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...