Przejdź do głównej zawartości

Pomarańczowa rewolucja na talerzu!

Batat, dynia i marchew pieczone z ziołami


O wartościach odżywczych warzyw w takich kolorach chyba nie trzeba przypominać... Najbardziej czerwony kolor ma marchewka, później batat, a dynia piżmowa po upieczeniu zrobiła się całkowicie żółta. Oczywiście można użyć innego gatunku dyni. Ja akurat miałam taką i uważam, że nadaje się ona znakomicie do wytrawnych dań. Dynia piżmowa ma lekko orzechowy smak, więc świetnie komponuje się z marchewką batatem i ziołami. 




Składniki:


słodki ziemniak
kawałek dyni piżmowej (mniej więcej połowa)
3 marchewki
sól
pieprz
ulubione zioła świeże lub suszone (polecam tymianek, rozmaryn i szałwię)
oliwa z oliwek
mała cebulka
3 ząbki czosnku
liść laurowy
ser żółty albo parmezan do posypania

Każde z warzyw obrałam i pokroiłam w dość spore kawałki, a potem podgotowałam. Marchewkę gotowałam najdłużej, potem bataty i dynię. Marchewka - około 10 minut, bataty i dynia - 5 minut. Później dokładnie odcedziłam warzywa. Żaroodporne naczynie posmarowałam oliwą z oliwek, wrzuciłam ugotowane warzywa, cebulkę przekrojoną na pół, ząbki czosnku, liść laurowy i wszystkie przyprawy i zioła. Wstawiłam to do piekarnika na około 190 st. C. Piekłam do momentu aż uznałam, że warzywa są odpowiednio miękkie i przyrumienione. Podając można posypać drobno startym żółtym serem albo parmezanem. Danie jest wyjątkowo sycące i jakie zdrowe!

Komentarze

  1. Faktycznie moją uwagę też przykuło zdjęcie, która zachęca do zrobienia takich pyszności

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszło bardzo smaczne :) Podałam do tego kaszę jaglaną i wyszedł z tego świetny, sycące obiad.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.