Przejdź do głównej zawartości

Pomarańczowa rewolucja na talerzu!

Batat, dynia i marchew pieczone z ziołami


O wartościach odżywczych warzyw w takich kolorach chyba nie trzeba przypominać... Najbardziej czerwony kolor ma marchewka, później batat, a dynia piżmowa po upieczeniu zrobiła się całkowicie żółta. Oczywiście można użyć innego gatunku dyni. Ja akurat miałam taką i uważam, że nadaje się ona znakomicie do wytrawnych dań. Dynia piżmowa ma lekko orzechowy smak, więc świetnie komponuje się z marchewką batatem i ziołami. 




Składniki:


słodki ziemniak
kawałek dyni piżmowej (mniej więcej połowa)
3 marchewki
sól
pieprz
ulubione zioła świeże lub suszone (polecam tymianek, rozmaryn i szałwię)
oliwa z oliwek
mała cebulka
3 ząbki czosnku
liść laurowy
ser żółty albo parmezan do posypania

Każde z warzyw obrałam i pokroiłam w dość spore kawałki, a potem podgotowałam. Marchewkę gotowałam najdłużej, potem bataty i dynię. Marchewka - około 10 minut, bataty i dynia - 5 minut. Później dokładnie odcedziłam warzywa. Żaroodporne naczynie posmarowałam oliwą z oliwek, wrzuciłam ugotowane warzywa, cebulkę przekrojoną na pół, ząbki czosnku, liść laurowy i wszystkie przyprawy i zioła. Wstawiłam to do piekarnika na około 190 st. C. Piekłam do momentu aż uznałam, że warzywa są odpowiednio miękkie i przyrumienione. Podając można posypać drobno startym żółtym serem albo parmezanem. Danie jest wyjątkowo sycące i jakie zdrowe!

Komentarze

  1. Faktycznie moją uwagę też przykuło zdjęcie, która zachęca do zrobienia takich pyszności

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszło bardzo smaczne :) Podałam do tego kaszę jaglaną i wyszedł z tego świetny, sycące obiad.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...