Przejdź do głównej zawartości

Szybka szarlotka z migdałami

Szarlotka z rodzynkami i migdałową kruszonką



Dziś rano nabrałam ogromnej ochoty na jakąś słodkość do kawy. W lodówce miałam kulkę kruchego ciasta, które pozostało mi po halloweenowych wypiekach, w szafce pół opakowania płatków migdałowych i rodzynki, a na stole rumieniły się zakupione wczoraj jabłka... Na myśl od razu nasuwa się szarlotka. Chociaż niektórzy twierdzą, że jedzenie tego ciasta z rana powoduje mdłości (zob. tekst piosenki "Co mi panie dasz" Bajmu), to postanowiłam skusić się na ten smakołyk właśnie o tak wczesnej porze. Przygotowanie ciasta nie zajęło mi więcej niż godzinę, a jaką miałam satysfakcję mogąc ukroić sobie kawałek kruchej szarlotki do porannej kawy. 




Ciasto:


200 g masła,
400 g mąki pszennej,
1 jajko,
1 łyżka cukru waniliowego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli.

Nadzienie:


3 jabłka,
garść rodzynek,
duża szczypta cynamonu,
nieco mniejsza szczypta kardamonu,
maleńka szczypta imbiru,
łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,
2 łyżeczki miodu,
łyżka mąki ziemniaczanej.

Kruszonka:


około 50 g płatków migdałowych,
część kruchego ciasta,
trochę mąki,
łyżeczka cukru z wanilią.


Zagnieć kruche ciasto i schłódź je dobrze. Część zostaw do kruszonki. Resztę rozwałkuj i wyłóż nim dno foremki do ciasta (wysmarowanej wcześniej masłem i posypanej bułką tartą). Ciasto podpiecz w 180 st. C przez około 10 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie - zetrzyj jabłka na tarce o dużych oczkach, dodaj rodzynki, miód, cukier, cynamon, imbir i kardamon, oprósz mąką i wymieszaj. Wyłóż nadzienie na podpieczony spód. Włóż z powrotem do piekarnika na kolejne 5 minut. Teraz przygotuj kruszonkę - dobrze zmrożone ciasto zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj pokruszone migdały, odrobinę mąki i cukru, wymieszaj. Kruszonka powinna być w miarę drobna i sypka. Posyp nią ciasto i zapiekaj przez kolejne 20-25 minut, aż wierzch się zarumieni. 

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Oj była pyszna. Został mi jeszcze kawałeczek, ale chyba zjem go jeszcze dziś ;)

      Usuń
  2. w tym roku napadło mnie kompletnie na wszelkie ciasta z jabłkami, Twoje wygląda bardzo kusząco :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.