Przejdź do głównej zawartości

Chrup chrup na śniadanie

Domowa granola


Zawsze wydawało mi się, że wykonanie granoli jest trudne i żmudne. Okazuje się, że zajmuje tylko chwilkę. Największymi atutami samodzielnie wykonanego musli są: możliwość wyboru ulubionych składników oraz pewność, że wszystkie produkty użyte do jego sporządzenia są zdrowe i świeże. 


Składniki:


500 g płatków owsianych błyskawicznych
orzechy laskowe, włoskie i migdały w skórce (dowolne ilości)
około 3/4 szklanki wiórków kokosowych
około 300 ml soku pomarańczowego (we wszystkich przepisach jest jabłkowy, a ja postanowiłam wypróbować inny)
4 łyżki miodu
6 łyżek oleju z pestek winogron
2 łyżki oleju migdałowego
2 łyżki cukru trzcinowego (dla osób preferujących słodkie musli)
laska wanilii
trochę suszonej żurawiny i suszonych moreli (pokrojonych w kostkę)



Orzechy i migdały posiekaj, ale niezbyt drobno. Wymieszaj je z płatkami owsianymi i wiórkami kokosowymi.
Przygotuj syrop. Do rondelka wlej oleje, sok, dodaj miód, cukier i trochę ziarenek wanilii. Rozpuść wszystko, ale nie gotuj!
Do mieszaniny suchych składników dodaj ciepły syrop, dokładnie wymieszaj, tak aby wszystko się dobrze połączyło. Wyłóż na blaszkę wyłożoną pergaminem i wstaw do piekarnika (160 st. C). Musli piecz około godziny, co kilka minut mieszając, aby upiekło się równomiernie. Kiedy będzie rumiane wyłącz piekarnik. Studź w zamkniętym piekarniku. Kiedy wystygnie, przełóż do puszki albo do słoika.

Komentarze

  1. uwielbiam poranne chrupanie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowa granola jest najzdrowsza i najsmaczniejsza ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie robiłam granoli, ale chyba muszę spróbować bo musi być pyszna. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. rzeczywiście łatwe do zrobienia i pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.