Przejdź do głównej zawartości

Kolory lata w środku zimy

Tarta ze szpinakiem, ricottą i pieczoną papryką na kukurydzianym spodzie


Kruchutka tarta w kolorach lata to znakomity pomysł na obiad w środku zimy. Uwielbiam takie kolorowe, smakowicie wyglądające potrawy!




Spód:


szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki drobnej kaszki kukurydzianej
sól
żółtko
10 dag schłodzonego masła


Nadzienie:


25 dag serka ricotta
2 jajka + białko
pieprz
świeży tymianek
1 czerwona papryka
szpinak (może być mrożony, ale ważne żeby były całe liście)
trochę parmezanu, ew. starty żółty ser

Mąkę oraz kaszkę zmieszaj ze sobą, dodaj posiekane masło, żółtko i sól, zagnieć. Wyłóż ciastem foremkę do tarty i wstaw do lodówki. Kiedy fajnie stężeje, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz około 15 minut. Przed nałożenie farszu trzeba ciasto lekko ostudzić.

W tym czasie możesz zabrać się za robienie nadzienia. 
Najlepiej wykorzystać świeży szpinak - lekko zblanszowane, całe liście. Ja użyłam szpinaku mrożonego - oczywiście całe liście, a nie siekany. Paprykę należy upiec w piekarniku (ok. 45 minut), a następnie obrać ze skórki i pokroić w paseczki.
Ricottę miksujemy z jajkami, doprawiamy pieprzem i świeżym tymiankiem.
Ostudzony spód posypujemy parmezanem/ startym żółtym serem, układamy szpinak, polewamy masą serową, a na wierzchu układamy plasterki pieczonej papryki. Wstawiamy ponownie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25 minut. Wierzch powinien nabrać lekkich rumieńców. 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.