Dania Babci Zosi oraz chrupiące paszteciki z kaszą gryczaną i grzybami
Nareszcie znalazłam czas, żeby zająć się tym wpisem. Jeszcze przed świętami otrzymałam paczkę od firmy SyS ze smakowitymi Daniami Babci Zosi. Są to gotowe dania na bazie suszonych warzyw i owoców, bez dodatku wzmacniaczy smaku, sztucznych aromatów czy barwników. Przetestowałam i z czystym sumieniem mogę je Wam polecić.
Oczywiście, dużo lepiej jest wykazać się w kuchni pomysłowością i własną inwencją. Jednak nie zawsze jest na to czas. Zamiast napychać się suchym prowiantem, lepiej sięgnąć po zdrowe, gotowe danie na ciepło, którego przyrządzenie nie zajmie więcej niż 20-30 minut. Można oczywiście samodzielnie wzbogacić potrawę - dodając świeże warzywa lub zwiększając ilość któregoś ze składników. Na przykład, moim zdaniem, do kaszy jęczmiennej z soczewicą warto dosypać jeszcze trochę czerwonej soczewicy, bo jest jej naprawdę za mało.
Można też zdecydować się na większą kreatywność i stworzyć z Dania Babci Zosi zupełnie nowe danie. Na przykład na bazie kaszy gryczanej z grzybami powstaną znakomite hreczniaki - wystarczy dodać biały ser i ewentualnie kiszoną kapustę.
Ja postanowiłam zrobić, z kaszy gryczanej z grzybami...
chrupiące paszteciki z francuskiego ciasta
1 opakowanie kaszy gryczanej z grzybami1 cebulka
oliwa z oliwek
1 jajko
pęczek natki pietruszki
odrobina soli
opakowanie gotowego francuskiego ciasta
Kaszę przyrządziłam według przepisu na opakowaniu. Na patelni zeszkliłam drobno posiekaną cebulkę. Następnie dodałam do niej ugotowaną kaszę z grzybami i zamieszałam, żeby składniki się połączyły. Kiedy kasza wystygła, dodałam do niej jajko oraz posiekaną pietruszkę - farsz gotowy! Ciasto francuskie podzieliłam na parzystą liczbę kwadracików. Na połowie kwadratów ułożyłam po kuleczce farszu, każdy przykryłam wolnym kwadratem i dokleiłam brzegi. Ułożyłam je na blasze, posmarowałam rozmąconym jajkiem i posypałam sezamem. Piekłam w temperaturze 220 st. C przez około 20 minut.
Farsz ten można urozmaicić białym serem lub kapustą kiszoną.
Podsumowując, produkty firmy SyS to bardzo dobry wybór. Wśród Dań Babci Zosi, moim faworytem jest kapuśniak z suszonych warzyw - smakuje jakby był przyrządzony ze świeżej kapusty, wystarczy dodać trochę ziemniaczków i garnek zupy dla 4 osób gotowy! Od jakiegoś czasu sięgam też po suszone warzywa tego producenta. Warto mieć je zawsze pod ręką, kiedy trzeba zrobić szybki wywar warzywny albo wzbogacić smak zupy.
Komentarze
Prześlij komentarz