Przejdź do głównej zawartości

Seler, ananas i spółka

Ryżowa sałatka z selerem, ananasem i czosnkowym sosem


Przepyszna, sycąca sałatka, którą robię bardzo często. Majonez można oczywiście zastąpić chudziutkim jogurtem. Ja natomiast nie mam nic przeciwko kaloriom od czasu do czasu, więc nie żałuję sobie ani tłustego jogurtu greckiego ani majonezu.




Składniki:


szklanka ryżu basmati
1/2 puszki ananasa
puszka kukurydzy
kawałek białej części pora
około 170 g selera w zalewie

Sos:


4 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżeczki majonezu
2 ząbki czosnku
szczypta soli
czarny pieprz
trochę soku z cytryny
natka pietruszki

Ryż ugotuj. Ananasa pokrój na małe kawałki. Najlepiej oczywiście użyć świeżego ananasa, ale może być też z puszki. Odcedź kukurydzę i seler. Posiekaj drobno pora. Wszystkie składniki wymieszaj wraz z jogurtowym sosem.
Aby uzyskać pyszny sos należy wszystkie składniki dobrze ze sobą połączyć. 
Na koniec posyp wszystko drobno posiekaną natką pietruszki. 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.