Przejdź do głównej zawartości

PASZTET Z SELERA I CEBULI

Ten ciekawy przepis podała mi moja babcia, która z kolei jadła go u swojej przyjaciółki. Znajoma babci upiekła ten rarytas swoim wnuczkom wegetariankom. Nie wierzyłam, że to może być tak dobre. Praktycznie sam seler z cebulą... Myślę, że ta potrawa, choć prosta, świetnie nadawałaby się na wegetariański świąteczny stół. 


Składniki:


  • 1 kg selera
  • 2 duże cebule
  • kostka masła
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 6 jaj
  • 4 suszone grzybki
  • sól
  • pieprz
  • orzechy włoskie, pestki dyni albo ziarenka sezamu do posypania


Grzybki namoczyć nieco wcześniej w szklance wody. Kiedy będą miękkie posiekać w drobną kostkę. Seler oraz cebule zetrzeć na tarce o dużych oczkach (z selerem to łatwizna, ale cebulę lepiej potraktować blenderem). Do selera i cebuli dodać wodę w której moczyły się grzyby, masło, przeciśnięty czosnek i posiekane grzybki. Dusić pod przykryciem przez około godzinę. Ostudzić i do zimnej masy dodać bułkę tartą oraz jajka. Doprawić do smaku. Przełożyć do formy keksowej i posypać orzechami, pestkami dyni albo sezamem. Piec w 180 stopniach przez mniej więcej 1,5 godziny.

Moje rady: 

  • można zmniejszyć ilość jajek - według mnie na tę ilość selera 4 jajka wystarczą w zupełności
  • można skrócić czas pieczenia - po prostu sprawdzajmy czy pasztet jest już zarumieniony i stężały. U mnie piekł się mniej więcej godzinkę
  • w oryginalnym przepisie nie było suszonych grzybków, tylko 2 kostki bulionu grzybowego. Ponieważ ja tego typu dodatków nie uznaję, zamieniłam je na suszone grzyby. Można też całkowicie pominąć grzybowy dodatek
  • można pokusić się o zrobienie selerowych kotlecików - zamiast wstawiać pasztet do piekarnika, zrobić z niego małe kuleczki, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na patelni


Komentarze

  1. rzeczywiście składniki nie zapowiadają niczego ciekawe ale z tego co napisałaś wynika, że to bardzo fajne danie, chyba skuszę się i przetestuje go w domu:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...