Przejdź do głównej zawartości

EGGNOG

Idealny napój/ deser na niedzielny wieczór - waniliowy krem z jajek i mleka, z dodatkiem rumu :) Dla dzieci i abstynentów można zrobić bez rumu - też będzie pysznie!




Składniki:


  • 500 ml mleka
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 15 dag cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • 1 laska wanilii
  • 4 żółtka
  • 100 ml rumu



W garnuszku podgrzej mleko. Dodaj do niego ziarenka wanilii. Z żółtek i cukru utrzyj kogel-mogel. Do masy z żółtek dodaj odrobinę gorącego mleka, wymieszaj i wlej całość do gorącego mleka. Nie zdejmując z ognia mieszaj aż całość zgęstnieje. Nie doprowadzając mleka do wrzenia, aby żółtka się nie zważyły! 

Zdjąć z ognia i ostudzić. Dodać alkohol. Podawać z bitą śmietaną, posypane cynamonem. Podobno powinno być schłodzone, ale mi bardzo smakowało ciepłe :)



Komentarze

  1. moja Babcia ma identyczne szklanki. i takie same były na mojej stołówce w podstawówce :]

    OdpowiedzUsuń
  2. a potrzebna jest wanilia bo nie posiadam ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze jest użyć wanilii, wtedy smakuje najlepiej, ale jeśli jej nie posiadamy, to ewentualnie można zastąpić ją cukrem wanilinowym

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.