Przejdź do głównej zawartości

BARDZO ZIELONA SAŁATKA Z BROKUŁEM I PIECZARKAMI

Sałatka z dodatkiem oleju z pestek dyni. Zakochałam się w jego smaku. Muszę się przyznać, że próbowałam go po raz pierwszy. Ma ciemny, zielony kolor i przyjemny, orzechowy smak. Do tego jest bardzo, ale to bardzo zdrowy! Zwłaszcza dla mężczyzn. Serdecznie polecam!

Składniki:



  • 1 brokuł
  • 8 średnich pieczarek
  • pestki słonecznika uprażone na patelni
  • cebula dymka 
  • pół kostki białego sera
  • suszone zioła
  • olej z pestek dyni



Różyczki brokuła ugotuj na parze. Pieczarki pokrój na plasterki i usmaż na oliwie. Z serka zrób kulki i otocz je suszonymi ziołami. W misce najpierw ułożyłam ugotowanego na parze brokuła, później pieczarki, kulki z serka, uprażone pestki słonecznika i posiekaną dymkę. Na koniec całość polałam olejem z pestek dyni (około 2 łyżki) i oprószyłam solą oraz pieprzem. 




Wykorzystałam olej z pestek dyni tłoczony na zimno. Ciekawe rozwiązanie zaproponowała firma Biolevita - oleje tłoczone na zimno zapakowane do poręcznych saszetek - w sam raz na raz! Chociaż wolę olej w butelce, i kiedy jest go naprawdę dużo, to z takich olejów sałatkowych też bym chętnie korzystała. Chociażby jako sos do sałatki, którą zabieram ze sobą do pracy. 



Komentarze

  1. pysznie wygląda, bardzo ciekawe połączenia:) chyba skradnę przepis:D

    OdpowiedzUsuń
  2. jakiego typu serka użyłaś do tej sałatki? bo chciałabym ją zrobić na urodzinki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej, ja tez uwielbiam roznego rodzaju salatki z brokuła a jako serka to dodaje fete, mniam i chyba tez sobie zrobie taka salatke bo akurat mam takie skladniki w domu. A olej dodam slonecznikowy bo o tym z dyni to pierwszy raz slysze. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olej z dyni jest bardzo smaczny i superzdrowy, ale niestety drogi :( Słonecznikowy też jest dobry, a najlepszy oczywiście tłoczony na zimno :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.