niedziela, 10 marca 2013

Ciasto marchewkowe, idealne

Dlaczego pieczenie przeze mnie marchewkowego ciasta za każdym razem kończyło się porażką? Być może korzystałam z nieodpowiednich przepisów.  Na szczęście znalazł się przepis idealny. Ciasto jest puszyste, wilgotne, dobrze wyrośnięte. Polałam je smakowitą czekoladową polewą według przepisu Nigelli Lawson. 



Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi


4 jajka
1 szklanka brązowego cukru
1 kostka masła (200 g)
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
laska wanilii
około 5 dużych marchewek (2 szklanki po starciu) 
posiekane orzechy włoskie (około 100 g)

Polewa:
250 ml kwaśnej śmietany
100 g mlecznej czekolady
2 łyżki brązowego cukru

Masło roztopiłam w rondelku. Marchewkę rozdrobniłam w blenderze (można też zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach). Z wanilii wyjęłam drobne ziarenka. Wszystkie składniki połączyłam ze sobą mieszając je łyżką (nie mikserem!), trochę jak na muffiny, niezbyt długo i dokładnie, do momentu aż masa stała się jednolita. Wyłożyłam do żaroodpornego naczynia posmarowanego tłuszczem i posypanego bułką tartą. Wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 45-50 minut. 
Polewa z mlecznej czekolady świetnie pasuje do ciasta marchewkowego. Do rondelka wlałam kwaśną śmietanę (18%), czekoladę i cukier. Kiedy czekolada się rozpuściła, a polewa stała się lśniąca, posmarowałam nią upieczone ciasto i jeszcze na 10 minut wstawiłam do piekarnika. 

7 komentarzy:

  1. bardzo lubię ciasta marchewkowe a to świetnie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam :) wyszło super, pyszota !

    OdpowiedzUsuń
  3. kocham ciasto marchewkowe+ pieknie wygląda!

    Zapraszam do mnie!


    http://paradoxoftaste.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę spróbować bo z przepisu z gazety nie za bardzo wyszło...:(

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje pierwsze ciasto marchewkowe. Wykorzystałam miąższ z marchwi z sokowirówki (+ łyżka soku z marchwi) i orzechy arachidowe z braku orzechów włoskich. Ciasto jest przepyszne i w tej chwili właśnie się nim zajadam :) Przepis dodaję do ulubionych.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...