Przejdź do głównej zawartości

Na skołatane nerwy - ciasto z rabarbarem, melisą i oliwą z oliwek

Oto moja wariacja na temat rabarbarowego placka. Jest kwaskowate, nie jest za słodkie - w sam raz! Oliwa z oliwek i zioła dodają mu śródziemnomorskiego charakteru.





Składniki:

2 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka oliwy z oliwek
1/2 szklanki kefiru
kilka garści liści melisy
skórka otarta z 1 cytryny
2 łyżki soku z cytryny
1 szklanka cukru
kilka łodyg rabarbaru
5 jajek


Odrobiną cukru przeznaczonego do ciasta posypać obrany i pokrojony rabarbar. Żółtka oddzielić od białek. Utrzeć je z cukrem na puszysty kogel-mogel. Melisę zmiksować z oliwą z oliwek na melisowe pesto. Następnie kogel-mogel i pesto należy ze sobą połączyć i dobrze zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i wymieszać. Aby ciasto było bardziej rzadkie dodałam do niego około 1/2 kefiru. Jego konsystencja powinna być taka, aby łatwo mieszało się łyżką. Na koniec do masy należy dodać białka ubite na sztywną pianę. Wymieszać delikatnie łyżką.
Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do wypieków albo wysmarowaną masłem i posypaną kaszką manną. Z rabarbaru odlać sok i poukładać kawałki na cieście, lekko je zagłębiając. Ciasto piekłam około 40 minut w temperaturze 180 st. C.

Komentarze

  1. Oh mi by się takowe bardzo przydało ! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To coś dla mnie, bo nerwus jestem.

    Zapraszam do mnie na konkurs

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa wariacja, podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.