Przejdź do głównej zawartości

PĘCZAKOBURGERY

Kiedy zobaczyłam ten przepis w KUKBUKu od razu postanowiłam, że też zrobię takie pęczakoburgery. Autorką przepisu jest Monika z bloga gotuje bo lubi. Przepis nieco zmodyfikowałam, tak aby wykorzystać produkty, które aktualnie znajdowały się w mojej kuchni.

Składniki:


1/3 szklanki kaszy pęczak
3 łyżki pestek dyni
100 g twarogu
1 jajko
szczypta soli
pieprz
6 łyżek kaszy manny 
mąka do panierowania
8 bułek
rzodkiewka
pomidor
kawałek pora
sałata
ewentualnie ketchup/majonez/inny sos
zioła

Pęczak gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja moczę kaszę przez kilka godzin, a później gotuję około 1 godz. Wsypujemy pęczak do miski, dodajemy zmielone na proszek pestki dyni i twarożek. Zagniatamy wszystko razem, aż twarożek zacznie się rozpadać i oblepiać ziarna pęczaku. Do masy dodajemy jajko, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Do masy dodałam również drobno posiekany, podsmażony por oraz świeży tymianek. Następnie dodajemy tyle kaszy manny, aby ciasto zyskało plastyczną konsystencję. Ale nie można przesadzić, żeby burgery nie były za twarde. Z przygotowanej masy formujemy kotleciki, panierujemy delikatnie w mące. Lekko spłaszczamy i smażymy z każdej strony przez około 5 minut na złoty kolor. Podajemy w opieczonej na suchej patelni bułce (może być z własnego wypieku albo kupiona - np. z ziarnami dyni) z rzodkiewką, sałatą, pomidorem i ewentualnie majonezem, ketchupem albo innym ulubionym sosem. Najlepiej takim, który sporządzimy samodzielnie.

Komentarze

  1. smaczny pomysł i na pewno zdrowszy niż zwykły fast food:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm, kotlety z pęczaka? Musze to niedługo wypróbować, bo brzmi bardzo interesująco.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.