Przejdź do głównej zawartości

"Lato w kuchni Pięciu Przemian" - recenzja i przepis na sałatkę

Kuchnia pięciu przemian, to takie gotowanie potraw, które ma przywrócić równowagę organizmowi i pomóc w osiągnięciu pełnej harmonii. Ten sposób odżywiania wywodzi się z tradycyjnej medycyny chińskiej i nie ma nic wspólnego z zasadami zdrowego żywienia przyjętymi na zachodzie. Metoda ta zakłada, że w każdej z pięciu grup smakowych znajdują się produkty zrównoważone, rozgrzewające i wychładzające. Aby osiągnąć pełną harmonię należy spożywać produkty żywnościowe w pięciu smakach, nie eliminując przy tym żadnej grupy.




Pięć Przemian to:

  • Ogień – smak gorzki (np. żyto, gryka, wrząca woda)
  • Ziemia – smak słodki (np. kasza jaglana, kukurydza, mleko krowie)
  • Metal – smak ostry (np. czosnek, jęczmień, zioła, jarmuż, czosnek)
  • Woda – smak słony (np. woda źródlana i mineralna, fasola szparagowa, algi)
  • Drzewo – smak kwaśny (np. pszenica, pietruszka, drożdże)


Do tej pory nie miałam styczności z kuchnią Pięciu Przemian – ani sama tak nie gotowałam, ani nie próbowałam potraw przyrządzonych w ten sposób. Co nieco natomiast słyszałam. Dlatego ucieszyłam się ogromnie kiedy w moje ręce trafiła książka „Lato w kuchni pięciu przemian” Anny Czalej, która jasno i przejrzyście opisuje ten sposób gotowania.
Książka składa się z krótkiego wstępu wyjaśniającego filozofię gotowania według pięciu przemian oraz z mnóstwa przepisów na zupy, surówki i sałatki, dania ciepłe, przekąski i dodatki, desery oraz przetwory. Zwieńczona jest alfabetycznym spisem potraw z wykazem potraw bezglutenowych. Prezentowane tutaj dania bazują przede wszystkim na sezonowych, dostępnych w naszym kraju produktach.

Zaczęłam od przygotowania sosu z dużej ilości ziół
Moją przygodę z kuchnią pięciu przemian postanowiłam rozpocząć od mało skomplikowanej potrawy, w sam raz na upalny dzień – sałatki. Robiłam dokładnie to co w przepisie – kroiłam, gotowałam i dodawałam składniki w podanej kolejności. Nawet sparzyłam i obrałam pomidora, co mi się nigdy nie zdarza, ponieważ uważam, że pomidor bez skórki traci swoje walory zarówno zdrowotne, jak i smakowe. Wyszło smacznie, ale niestety nie zauważyłam, żebym po zjedzeniu tej potrawy osiągnęła jakąś szczególną harmonię i równowagę. Może powinnam tak jadać codziennie, aby zauważyć rezultaty. Na razie nie jestem jeszcze gotowa, żeby praktykować ten sposób gotowania na co dzień, ale z pewnością jeszcze wypróbuję niektóre przepisy z książki.
Osobom zainteresowanym zdrowym i wegetariańskim odżywianiem polecam serdecznie książkę „Lato w kuchni Pięciu Przemian” z białostockiego wydawnictwa Illuminatio. Nawet jeżeli was również nie zauroczy kuchnia Pięciu Przemian, to znajdziecie w tej książce mnóstwo przepisów na zdrowe i smaczne dania bezmięsne na lato. 
Dania, które koniecznie będę musiała jeszcze wypróbować, to: kluski śląskie z farszem z soczewicy, krokiety z płatków owsianych z ziemniakami, placki z cukinii z ziemniakami i sosem tatarskim, chleb żytni Agaty, kiszona papryka i wiele innych.

Sałatka z fasolką szparagową i pomidorami 

(wg. Anny Czalej)


Składniki na sos:

Ogień – 2-3 listki szałwii, ½ łyżeczki świeżego tymianku
Ziemia – 2 łyżki oliwy
Metal – 1 ząbek czosnku, kilka listków świeżej bazylii, 1 łyżka świeżego oregano, 1 gałązka rozmarynu
Woda – sól do smaku, 1 łyżeczka tamari (sos sojowy)
Drzewo – 1 łyżeczka octu balsamicznego

Pozostałe składniki:

Ogień – 1 mała sałata (masłowa)
Ziemia – 1 czerwona słodka papryka
Metal – ½ pęczka szczypiorku
Woda – 20 dag ugotowanej fasolki szparagowej (żółtej)
Drzewo – 2 ogórki małosolne, 2 pomidory

Listki szałwii podprażyć na suchej patelni. Przełożyć do salaterki, dodać tymianek, oliwę, drobno posiekany czosnek, bazylię, oregano, rozmaryn, sól, tamari, ocet balsamiczny.

Wymieszać składniki sosu, dodać pokrojone warzywa, a pomidory dodatkowo sparzyć i obrać ze skórki. Ponownie wymieszać. 

Komentarze

  1. Twoja sałatka wyszła rewelacyjnie, też do mnie ta książka trafiła i już coś z niej przygotowałam, niebawem zaprezentuję :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...