niedziela, 14 lipca 2013

Lody truskawkowe z bazylią

Sprawiłam sobie ostatnio pomysłowe foremki... Nareszcie mogę robić własne lody na patyku. Zamrożone, zmiksowane owoce to świetny pomysł na orzeźwiający deser. Urozmaicą każde letnie przyjęcie. Odrobina bazylii doda im charakteru!


Składniki na około 6 lodów:


1/2 kg truskawek
2 łyżki cukru pudru
1/2 szklanki wody
kilka listków bazylii
łyżka soku z cytryny




W rondelku, na małym ogniu rozpuściłam wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Powstały syrop dodałam do truskawek. Wrzuciłam kilka listków bazylii i zmiksowałam. Później już tylko napełniłam pojemniki na lody i wstawiłam do zamrożenia. Jedliśmy na drugi dzień.


2 komentarze:

  1. Mniam lody, idealnie wpasowują się do naszego konkursu! Zapraszamy do udziału w konkursie "kuchnia inspirowana kolorami" , więcej info znajdziesz tutaj http://nietylkookuchni.blogspot.com/p/konkursy-dla-czytelnikow.html

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha:) bardzo lubię takie lody:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...