Przejdź do głównej zawartości

Lody truskawkowe z bazylią

Sprawiłam sobie ostatnio pomysłowe foremki... Nareszcie mogę robić własne lody na patyku. Zamrożone, zmiksowane owoce to świetny pomysł na orzeźwiający deser. Urozmaicą każde letnie przyjęcie. Odrobina bazylii doda im charakteru!


Składniki na około 6 lodów:


1/2 kg truskawek
2 łyżki cukru pudru
1/2 szklanki wody
kilka listków bazylii
łyżka soku z cytryny




W rondelku, na małym ogniu rozpuściłam wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Powstały syrop dodałam do truskawek. Wrzuciłam kilka listków bazylii i zmiksowałam. Później już tylko napełniłam pojemniki na lody i wstawiłam do zamrożenia. Jedliśmy na drugi dzień.


Komentarze

  1. Mniam lody, idealnie wpasowują się do naszego konkursu! Zapraszamy do udziału w konkursie "kuchnia inspirowana kolorami" , więcej info znajdziesz tutaj http://nietylkookuchni.blogspot.com/p/konkursy-dla-czytelnikow.html

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha:) bardzo lubię takie lody:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.