Przejdź do głównej zawartości

Pikantne ciasteczka piknikowe

Podobne ciasteczka zrobiła ostatnio moja koleżanka na piknik nad Wisłą. Chciałam zrobić takie same, wyszły troszkę inne, a to za sprawą użycia innych dodatków. Do takich ciasteczek, za każdym razem można dodać inne składniki i za każdym razem będą smakowały inaczej. Moja lista składników widnieje poniżej. Inne dodatki, które pasują do tych chrupiących talarków: siemię lniane, mieszanki ziół (np. zioła prowansalskie), ser pleśniowy, czarnuszka, otręby, pestki dyni, parmezan, suszone pomidory, orzechy itp. 



Składniki:


1 szklanka mąki pszennej
½ szklanki kaszy manny
½ mąki żytniej razowej
½ mąki owsianej
łyżka zarodków pszennych
4 łyżki sezamu (trochę rozbiłam go w moździerzu)
1/2 szklanki łuskanego słonecznika (też lekko rozdrobniłam go w moździerzu)
3 łyżki płatków owsianych
4 łyżeczki mielonej gorczycy
kilka ostrych, suszonych papryczek (pokruszyłam je palcami)
szczypta gruboziarnistej soli
odrobina cukru
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy

tarta mozarella lub tarty żółty ser
150-200 g masła
1/2 cebuli (pokroiłam ją w drobną kostkę)
szczypta suszonego rozmarynu
kilka kropli sosu sojowego

Wszystkie składniki połączyłam ze sobą i zagniotłam, jak na kruche ciasto. Włożyłam je na chwilę do lodówki, aby się schłodziło. Następnie rozwałkowałam ciasto bardzo cienko (podsypując jeszcze odrobiną mąki pszennej) i wykrawałam okrągłe ciasteczka za pomocą szklanki. Ciasteczka ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Wstawiłam je do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piekłam przez 15 minut. 

Komentarze

  1. Bardzo ciekawy przepis na ciasteczka. Świetna przekąska!

    OdpowiedzUsuń
  2. super przepis, na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  3. Choć jestem fanką słodkich ciasteczek, te zauroczyły mnie totalnie, szczególnie w połączeniu z piknikiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. To musi być bardzo dobre połączenie smaków, zrobiłaś mi na nie ochotę!; )

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.