Przejdź do głównej zawartości

Szybkie spaghetti z pulpetami w sosie greckim

Danie niemalże błyskawiczne! Wystarczy mieć słoik pulpetów w sosie greckim z Primaviki. Ja dodałam jeszcze trochę cebulki, marchewkę startą na tarce i pomidory z puszki. Idealne danie do zrobienia w środku tygodnia, dla zapracowanych!


Składniki:


1/2 słoika pulpetów w sosie greckim
1/2 puszki pomidorów
1 mała czerwona cebulka
1 marchewka starta na tarce
250 g spaghetti pełnoziarnistego
sporo bazylii
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek


Na patelni rozgrzałam oliwę z oliwek, dodałam bardzo drobno posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkliła dodałam marchewkę startą na tarce o dużych oczkach, . Następnie pomidory. Na koniec dodałam pulpeciki w sosie greckim, rozdrobnione widelcem. Całość doprawiłam częścią posiekanej bazylii oraz pieprzem i solą. Podałam z ugotowanym makaronem z mąki durum pełnoziarnistej, posypane posiekaną świeżą bazylią. 
Takie danie świetnie nadaje się na lunch. Ja zapakowałam swoje spaghetti do pojemniczka i na drugi dzień ze smakiem zjadłam je w pracy. 


Pulpety w sosie greckim równie dobrze smakują z kaszą np. z gryczaną niepaloną. Wtedy jednak lepiej smakują nierozdrobnione. 


Komentarze

  1. super wygląda smacznie i pożywanie ;-)

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. O matko, zakochałam się w tym blogu. Kocham!!!!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.