Przejdź do głównej zawartości

"Chlebek" pomidorowy z masłem bazyliowo-czosnkowym

Oryginalny przepis przepisałam z jakiegoś starego czasopisma o ziołach. Niestety nie pamiętam tytułu. To trochę taka pizza a'la strucla. Składniki na 2 bochenki. Zapisałam sobie również informację, że 1 bochenek ma około 1340 kcal.


Składniki:

1 kg dojrzałych pomidorów
kilka młodych marchewek (około 100 g)
2 młode selery – bulwa z natką (lub seler naciowy)
2 cebule (około 200 g)
500 g mąki
10 g drożdży świeżych lub 1,5 paczki suszonych
garść świeżych liści bazylii
100 g masła
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, cukier
sok z cytryny
oliwa z oliwek


Pomidory pokroiłam w kostkę. Marchewkę, cebulę i seler pokroiłam również drobno. Na dużej patelni rozgrzałam 2 łyżki oliwy, wrzuciłam marchewkę, cebulę i seler, dusiłam około 5 minut na średnim ogniu. Dodałam pomidory i gotowałam razem jeszcze 30 minut, do momentu wyparowania soku. Przyprawiłam solą, pieprzem, sokiem z cytryny i odrobiną cukru.


Z mąki, drożdży, 2 łyżek oliwy, soli i 1 szklanki letniej wody zagniotłam elastyczne ciasto (powinno być dobrze wyrobione!). Przykryłam i odstawiłam na godzinę do wyrośnięcia. Bazylię drobno posiekałam, utarłam z masłem, solą, pieprzem i czosnkiem. Ciasto podzieliłam na 2 części. Każdą rozwałkowałam i posmarowałam masą pomidorową. Zwinęłam jak roladę i ułożyłam na wysmarowanej tłuszczem blasze. Bochenki kilkakrotnie ponakłuwałam widelcem. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni C. Bochenki piekłam około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika można od razu kroić kromki i jeszcze ciepłe smarować masłem bazyliowym.

Komentarze

  1. Zdecydowanie moje smaki :) Świetny blog, obserwuję!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...