Przejdź do głównej zawartości

Kwiaty cukinii nadziewane pieczonymi pomidorami i ricottą

Kiedyś przyrządziłam kwiaty dyni (męskie), teraz nadszedł czas na kwiaty cukinii (żeńskie). Pięknie się prezentują i smakują znakomicie. Po krótkim usmażeniu mały owoc cukinii po prostu rozpływa się w ustach, a kwiat z nadzieniem wcale się nie rozpada. 



Składniki:

kilka żeńskich kwiatów cukinii
ricotta
bardzo dojrzałe pomidory
kilka listków bazylii
sól
pieprz
odrobina oliwy z oliwek



Pomidory pokroiłam w grube plastry i rozłożyłam na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Każdy plasterek posmarowałam odrobiną oliwy z oliwek i posoliłam. Piekłam przez 1 godzinę w około 180 st. C. 
Kwiaty cukinii delikatnie opłukałam i dokładnie sprawdziłam czy nie czają się w nich mali lokatorzy. Wycięłam słupek.
W miseczce wymieszałam ricottę, upieczone pomidory oraz listki bazylii. Co ciekawe, pieczone pomidory w smaku podobne są do pomidorów suszonych. Doprawiłam odrobiną pieprzu i soli. Farsz gotowy!
kwiaty po nadzianiu
Umyte i osuszone kwiaty należy delikatnie nadziać. Do jednego kwiatu mieszczą się około 2-3 łyżeczki farszu. Kwiaty podrumieniłam na patelni z odrobiną oliwy. Po około 3-5 minut z każdej strony. 
Smakują zarówno solo, jak i w duecie z młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem.


Komentarze

  1. Ale świetny przepis. Nie miałam jeszcze okazji jeść kwiatów cukinii, bo nie mam do nich dostępu, ale jak już kiedyś będzie to zrobię z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.