Przejdź do głównej zawartości

Lody chałwowe

Przepis zainspirowany bezmaszynkowymi lodami chałwowymi z najnowszego "Kukbuka". Zdecydowałam się zmodyfikować nieco recepturę, zachowując proporcje kluczowych składników, czyli mleka skondensowanego i śmietanki. Zamiast pasty tahini użyłam chałwy i masła sezamowego słodzonego agawą od Primaviki. Lody wyszły pyszne i obłędnie słodkie! Nie trzeba ich mieszać podczas zamrażania, wystarczy wstawić do zamrażalnika i poczekać aż się zamrożą. Wzorując się na tym przepisie zamierzam zrobić lody w innych smakach, np. waniliowe, owocowe, kawowe, a może nawet czekoladowe!


Składniki:


120 ml słodzonego mleka skondensowanego
200 ml dobrze schłodzonej śmietanki 36%
2 łyżki masła sezamowego słodzonego agawą od Primaviki
1 mała chałwa
2 łyżki rumu
ewentualnie - uprażone ziarenka sezamu

Mleko skondensowane i śmietankę zmiksowałam aż powstała lekko puszysta masa. Trochę bałam się, że śmietanka zważy się podczas miksowania, więc nie chciałam robić tego zbyt długo... W każdym razie nie trzeba ubijać śmietanki "na sztywno", wystarczy, że zrobi się lekko puszysta (około 3 minuty miksowania). Jeżeli dobrze schłodzimy śmietanę przed ubijaniem, możemy być pewni, że się nie zważy! Podczas miksowania dodawałam stopniowo masło sezamowe, a na koniec pokruszoną chałwę. Ważne, żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły i stanowiły w miarę jednolitą masę. Na koniec dodałam alkohol. Prawdę mówiąc zupełnie o nim zapomniałam i wmieszałam do masy lodowej kiedy już znajdowała się w zamrażalniku. Jeżeli wstawiliśmy lody do zamrażalnika wieczorem, rano powinny być już gotowe. Można podawać je z uprażonym sezamem. O sezamie też zapomniałam, dlatego podałam moje lody z pysznymi brzoskwiniami.
Oczywiście można modyfikować przepis na różne sposoby. W przepisie, którym się inspirowałam, w ogóle nie ma chałwy, tylko sezamowa pasta tahini, która nie jest słodka. Jeżeli nie lubimy bardzo słodkich lodów, zróbmy w ten sposób. 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.