Przejdź do głównej zawartości

Lody chałwowe

Przepis zainspirowany bezmaszynkowymi lodami chałwowymi z najnowszego "Kukbuka". Zdecydowałam się zmodyfikować nieco recepturę, zachowując proporcje kluczowych składników, czyli mleka skondensowanego i śmietanki. Zamiast pasty tahini użyłam chałwy i masła sezamowego słodzonego agawą od Primaviki. Lody wyszły pyszne i obłędnie słodkie! Nie trzeba ich mieszać podczas zamrażania, wystarczy wstawić do zamrażalnika i poczekać aż się zamrożą. Wzorując się na tym przepisie zamierzam zrobić lody w innych smakach, np. waniliowe, owocowe, kawowe, a może nawet czekoladowe!


Składniki:


120 ml słodzonego mleka skondensowanego
200 ml dobrze schłodzonej śmietanki 36%
2 łyżki masła sezamowego słodzonego agawą od Primaviki
1 mała chałwa
2 łyżki rumu
ewentualnie - uprażone ziarenka sezamu

Mleko skondensowane i śmietankę zmiksowałam aż powstała lekko puszysta masa. Trochę bałam się, że śmietanka zważy się podczas miksowania, więc nie chciałam robić tego zbyt długo... W każdym razie nie trzeba ubijać śmietanki "na sztywno", wystarczy, że zrobi się lekko puszysta (około 3 minuty miksowania). Jeżeli dobrze schłodzimy śmietanę przed ubijaniem, możemy być pewni, że się nie zważy! Podczas miksowania dodawałam stopniowo masło sezamowe, a na koniec pokruszoną chałwę. Ważne, żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły i stanowiły w miarę jednolitą masę. Na koniec dodałam alkohol. Prawdę mówiąc zupełnie o nim zapomniałam i wmieszałam do masy lodowej kiedy już znajdowała się w zamrażalniku. Jeżeli wstawiliśmy lody do zamrażalnika wieczorem, rano powinny być już gotowe. Można podawać je z uprażonym sezamem. O sezamie też zapomniałam, dlatego podałam moje lody z pysznymi brzoskwiniami.
Oczywiście można modyfikować przepis na różne sposoby. W przepisie, którym się inspirowałam, w ogóle nie ma chałwy, tylko sezamowa pasta tahini, która nie jest słodka. Jeżeli nie lubimy bardzo słodkich lodów, zróbmy w ten sposób. 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...