Prosty przepis, a jaki efektowny. Do jajek wystarczy dodać garść świeżych ziół, które mamy pod ręką, a otrzymamy grzanki francuskie z charakterem. Idealne na niedzielne śniadanie kiedy nasza lodówka świeci pustkami.
2 jajka
2 łyżki mleka
pęczek dowolnych ziół (ja wybrałam: miętę, czerwoną cebulę dymkę, szałwię, oregano, tymianek)
szczypta słodkiej papryki w proszku
sól i pieprz
masło lub oliwa z oliwek do smażenia
Jaka zmiksować z mlekiem. Dodać bardzo drobno posiekane zioła. Doprawić. Kromki chleba maczać w miksturze z jajek i smażyć z obu stron na maśle lub na oliwie z oliwek.
Takie grzanki, podane z sałatką ze świeżych warzyw, to świetny pomysł na śniadanie!
Składniki:
kilka kromek pszennego chleba lub pieczywa tostowego2 jajka
2 łyżki mleka
pęczek dowolnych ziół (ja wybrałam: miętę, czerwoną cebulę dymkę, szałwię, oregano, tymianek)
szczypta słodkiej papryki w proszku
sól i pieprz
masło lub oliwa z oliwek do smażenia
Jaka zmiksować z mlekiem. Dodać bardzo drobno posiekane zioła. Doprawić. Kromki chleba maczać w miksturze z jajek i smażyć z obu stron na maśle lub na oliwie z oliwek.
Takie grzanki, podane z sałatką ze świeżych warzyw, to świetny pomysł na śniadanie!
Uwielbiam takie grzanki! Czasami kładę jeszcze plaster ser, który się roztapia, pycha! :)
OdpowiedzUsuń