Przejdź do głównej zawartości

Pizza z burakiem

Kolorowo, smacznie i zdrowo. Taką pizzę można jeść bez wyrzutów sumienia, podobnie jak inne pizze wegetariańskie, które są przeważnie niskokaloryczne (o ile nie składają się z samego sera!). Trudno uwierzyć, że jest to potrawa, która powstała z pustki w lodówce. Przychodzą takie dni, kiedy kuchnia świeci pustkami, nie chce nam się wyjść na zakupy, a burczenie w brzuchu trzeba jakoś opanować. Wtedy sprawdzamy co nam w lodówce pozostało i co możemy z tego wyczarować. Wtedy właśnie powstają najbardziej niebanalne przepisy. Przynajmniej w moim przypadku tak jest. Pizza z dodatkiem ugotowanego buraka - strzał w dziesiątkę!




Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
3/4 szklanki ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru
płaska łyżeczka soli
3 łyżki oliwy z oliwek

Farsz:

2 ugotowane buraki
1/2 puszki kukurydzy
pęczek świeżego szpinaku
kilka plasterków żółtego sera
puszka pomidorów
1 mała cebulka
kawałek cukinii 
sól, pieprz


Mąkę przesiać, dodać do niej sól oraz drożdże rozpuszczone w wodzie. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. Po tym czasie, dodać oliwę z oliwek i zagnieść ciasto dokładnie. Uformować kulę, posmarować ją odrobiną oliwy i odstawić. Kiedy ciasto bardzo urośnie (mniej więcej po 1 godz.), należy ciasto podzielić na 2 części i z nic również uformować kulki. Przykryć je ściereczką i odstawić na kolejne ok. 30 min (w tym czasie można, np. zrobić farsz do pizzy). Po tym czasie trzeba już tylko rozwałkować nasze kulki na odpowiednią grubość, udekorować je dodatkami i upiec. 
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, zeszklić posiekaną cebulkę. Dodać do niej pokrojoną w kostkę cukinię. Poddusić. Na koniec dodać pomidory i gotować jeszcze do momentu aż powstanie gęsty, jednolity sos, cukinia będzie miękka. Doprawić solą i pieprzem, odrobiną oregano. 
Szpinak podsmażyć osobno, tak aby odparował całą wodę, można lekko posolić. Ugotowane buraki pokroić na cienkie plasterki. 
Pizzę najpierw posmarować sosem pomidorowym. później zrobić kleksy ze szpinaku, ułożyć plasterki buraka i posypać kukurydzą. Tak udekorowane pizze wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180-200 st. C. Po mniej więcej 20 minutach posypać startym serem albo serem w plasterkach. Piec do momentu aż ser się roztopi, a ciasto zarumieni (mniej więcej kolejne 20 min.)


Komentarze

  1. Nigdy nie jadłam pizzy z burakiem, ale pomysł ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jem oczami *.* wygląda genialnie... koniecznie muszę wypróbować buraka na pizzy :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.