Przejdź do głównej zawartości

SZARLOTKA Z BEZĄ

Moja mama zainspirowała się przepisem z programu "Okrasa łamie przepisy". Ja zainspirowałam się wypiekiem mojej mamy. Pod jej czujnym okiem upiekłam szarlotkę z bezą. Wyszła idealna. Użyłam jabłek papierówek, ale może być też inna, kwaśna odmiana.

Składniki na ciasto:


  • 1 kostka masła (200 g)
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 żółtka

Wierzch:


  • 1 kg jabłek lub ciut więcej (najlepsze będą antonówki lub papierówki, w zależności na co jest sezon)
  • 2 łyżki stołowe masła
  • 4-6 białek
  • 0,5-1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1-1,5 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny

Składniki na ciasto połączyć ze sobą i zagnieść. Wstawić do lodówki, aby się schłodziło. Następnie wyłożyć na blaszkę posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą (zamiast tego można na blaszkę położyć papier do wypieków). Ciasto podpiekać w piekarniku na złoty kolor - w 180 st. C.
W rondelku rozpuścić masło i wrzucić do niego pokrojone w kostkę jabłka. Dusić do momentu aż jabłka będą miękkie, ale nie rozpadną się całkowicie. Nie, to nie żadna pomyłka! Do jabłek naprawdę nie dodajemy cukru.
Bezę robimy następująco: w misce miksujemy białka, stopniowo dodajemy do nich cukier puder. Na koniec dodajemy ocet lub sok z cytryny i oprószamy mąką. Delikatnie mieszamy.
Na podpieczony i ostudzony spód wykładamy mus z jabłek oraz białka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i natychmiast obniżamy temperaturę do 120 st. C. Ciasto pieczemy jak bezę - przez około godzinę lub nieco krócej, w zależności od grubości bezy. Jeśli warstwa białka jest cienka, należy piec krócej. Po tym czasie pozostawiamy do ostygnięcia w uchylonym piekarniku, jeżeli mamy cierpliwość, nawet przez całą noc. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...