Przejdź do głównej zawartości

CONCHIGLIONI NADZIEWANE DYNIĄ I PIECZONYMI POMIDORKAMI

Wczoraj był światowy Dzień Makaronu. Trochę się spóźniłam, ale myślę, że choć trochę zrehabilituję się tym przepisem.


Składniki:

  • makaron conchiglioni (duże muszle)
  • kawałek dyni (około 800 g, niecały kilogram)
  • około 150 g sera ricotta
  • kilka gałązek świeżego oregano
  • sól i pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • około 20 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka soku z cytryny
  • kilka listków szałwii 
  • starty parmezan
  • pestki dyni
  • odrobina miodu
  • ew. suszone zioła prowansalskie 

Makron ugotować w osolonej wodzie al'dente. 
Dynię pokroić na kawałki, pomidorki ponakłuwać widelcem, ząbki czosnku (bez obierania) przekroić na pół. Warzywa ułożyć na papierze do wypieków,  polać oliwą z oliwek, posolić, popieprzyć i posypać posiekanym świeżym oregano albo suszonymi ziołami np. mieszanką ziół prowansalskich. Najlepiej jest ułożyć każde z warzyw na oddzielnej półce w piekarniku. Ponieważ dynię piecze się najkrócej - do miękkości, około 20 min. w 180 st. C. Czosnek potrzebuje mniej więcej tyle samo czasu. Pomidorki natomiast warto piec dłużej, nawet około godzinę, ale po 20 min należy zmniejszyć temperaturę do 120 st. C. Smakują wtedy podobnie, jak suszone pomidory. 
Upieczone dynię oraz czosnek (po upieczeniu obieramy czosnek) zmiksować z ricottą. Posolić, popieprzyć. Można też do nadzienia dodać odrobinę octu winnego (2 łyżeczki) - dla przełamania słodkiego smaku. 
Ugotowany makaron nadziać farszem z dyni i ricotty. Do każdej muszelki włożyć jeden upieczony pomidorek koktajlowy. 



Podawać z sosem zrobionym ze sklarowanego masła, odrobiny soku z cytryny i szałwii (rozpuścić wszystko w rondelku do momentu wydobycia przyjemnego, szałwiowego aromatu). Muszelki posypać startym parmezanem oraz pestkami dyni uprażonymi z odrobiną oliwy z oliwek, miodu (1/2 łyżeczki miodu na 2 łyżki pestek) i soli. Można też przygotowane w ten sposób muszle zapiec je w piekarniku. 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.