niedziela, 20 października 2013

PASZTECIKI Z FASOLI MUNG W PAPIERZE RYŻOWYM

Przepis z książki "Jesień w kuchni Pięciu Przemian". Szczerze mówiąc jestem trochę zawiedziona tym przepisem. Farsz wyszedł zbyt suchy. Ale można na to poradzić! W przepisie są aż 2 szklanki mączki z orzeszków ziemnych. Proponuję dodać 2 łyżki. Można też zwiększyć liczbę jajek o 2.




Składniki:


Fasolka:
  • 2 szklanki zimnej wody, sól do smaku, 1 szklanka fasoli mung

Papier ryżowy:

  • 10 krążków papieru ryżowego
  • zimna woda, szczypta soli

Farsz:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula, 2 ząbki czosnku, szczypta pieprzu
  • 1,5 szklanki ugotowanej fasoli mung, sól do smaku, 2 łyżeczki tamari (sosu sojowego)
  • 2 łyżki natki pietruszki (użyłam lubczyku)
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 jajko, 2 szklanki (moim zdaniem łyżki) mączki z orzechów ziemnych


Fasolę wrzucić do zimnej wody, gotować pod przykryciem na małym ogniu do wyparowania wody, przez około 45 minut. Fasoli nie trzeba wcześniej moczyć. Papier ryżowy namoczyć przez 5 minut w zimnej osolonej wodzie, wyjąć z wody, osuszyć na ściereczce (wystarczy włożyć do zimnej wody na 5 sekund, wyjąć i od razu zawijać farsz. Przygotować farsz: pokrojoną cebulę zeszklić na oliwie, dodać pokrojony czosnek, pieprz i ugotowaną fasolę, a także sól, tamari, posiekaną natkę pietruszki, majeranek i jajko. Składniki dokładnie zmiksować, dodać mączkę z orzechów, wymieszać farsz. Farsz nałożyć na naleśniki z papieru ryżowego, zawinąć, usmażyć na niewielkiej ilości oliwy. 

2 komentarze:

  1. Gdzie można dostać mączkę z orzechów ziemnych? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mączkę z orzeszków ziemnych można zrobić samemu. Ja bardzo drobno zmiksowałam orzeszki ziemne w blenderze. Użyłam fistaszków w skorupkach, bo są niesolone. Oczywiście przed rozdrobnieniem obrałam je ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...