Przepis z książki "Jesień w kuchni Pięciu Przemian". Szczerze mówiąc jestem trochę zawiedziona tym przepisem. Farsz wyszedł zbyt suchy. Ale można na to poradzić! W przepisie są aż 2 szklanki mączki z orzeszków ziemnych. Proponuję dodać 2 łyżki. Można też zwiększyć liczbę jajek o 2.
Składniki:
Fasolka:
- 2 szklanki zimnej wody, sól do smaku, 1 szklanka fasoli mung
Papier ryżowy:
- 10 krążków papieru ryżowego
- zimna woda, szczypta soli
Farsz:
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula, 2 ząbki czosnku, szczypta pieprzu
- 1,5 szklanki ugotowanej fasoli mung, sól do smaku, 2 łyżeczki tamari (sosu sojowego)
- 2 łyżki natki pietruszki (użyłam lubczyku)
- 1 łyżka majeranku
- 1 jajko, 2 szklanki (moim zdaniem łyżki) mączki z orzechów ziemnych
Fasolę wrzucić do zimnej wody, gotować pod przykryciem na małym ogniu do wyparowania wody, przez około 45 minut. Fasoli nie trzeba wcześniej moczyć. Papier ryżowy namoczyć przez 5 minut w zimnej osolonej wodzie, wyjąć z wody, osuszyć na ściereczce (wystarczy włożyć do zimnej wody na 5 sekund, wyjąć i od razu zawijać farsz. Przygotować farsz: pokrojoną cebulę zeszklić na oliwie, dodać pokrojony czosnek, pieprz i ugotowaną fasolę, a także sól, tamari, posiekaną natkę pietruszki, majeranek i jajko. Składniki dokładnie zmiksować, dodać mączkę z orzechów, wymieszać farsz. Farsz nałożyć na naleśniki z papieru ryżowego, zawinąć, usmażyć na niewielkiej ilości oliwy.
Gdzie można dostać mączkę z orzechów ziemnych? ;)
OdpowiedzUsuńMączkę z orzeszków ziemnych można zrobić samemu. Ja bardzo drobno zmiksowałam orzeszki ziemne w blenderze. Użyłam fistaszków w skorupkach, bo są niesolone. Oczywiście przed rozdrobnieniem obrałam je ;)
Usuń