Przejdź do głównej zawartości

PASZTECIKI Z FASOLI MUNG W PAPIERZE RYŻOWYM

Przepis z książki "Jesień w kuchni Pięciu Przemian". Szczerze mówiąc jestem trochę zawiedziona tym przepisem. Farsz wyszedł zbyt suchy. Ale można na to poradzić! W przepisie są aż 2 szklanki mączki z orzeszków ziemnych. Proponuję dodać 2 łyżki. Można też zwiększyć liczbę jajek o 2.




Składniki:


Fasolka:
  • 2 szklanki zimnej wody, sól do smaku, 1 szklanka fasoli mung

Papier ryżowy:

  • 10 krążków papieru ryżowego
  • zimna woda, szczypta soli

Farsz:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula, 2 ząbki czosnku, szczypta pieprzu
  • 1,5 szklanki ugotowanej fasoli mung, sól do smaku, 2 łyżeczki tamari (sosu sojowego)
  • 2 łyżki natki pietruszki (użyłam lubczyku)
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 jajko, 2 szklanki (moim zdaniem łyżki) mączki z orzechów ziemnych


Fasolę wrzucić do zimnej wody, gotować pod przykryciem na małym ogniu do wyparowania wody, przez około 45 minut. Fasoli nie trzeba wcześniej moczyć. Papier ryżowy namoczyć przez 5 minut w zimnej osolonej wodzie, wyjąć z wody, osuszyć na ściereczce (wystarczy włożyć do zimnej wody na 5 sekund, wyjąć i od razu zawijać farsz. Przygotować farsz: pokrojoną cebulę zeszklić na oliwie, dodać pokrojony czosnek, pieprz i ugotowaną fasolę, a także sól, tamari, posiekaną natkę pietruszki, majeranek i jajko. Składniki dokładnie zmiksować, dodać mączkę z orzechów, wymieszać farsz. Farsz nałożyć na naleśniki z papieru ryżowego, zawinąć, usmażyć na niewielkiej ilości oliwy. 

Komentarze

  1. Gdzie można dostać mączkę z orzechów ziemnych? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mączkę z orzeszków ziemnych można zrobić samemu. Ja bardzo drobno zmiksowałam orzeszki ziemne w blenderze. Użyłam fistaszków w skorupkach, bo są niesolone. Oczywiście przed rozdrobnieniem obrałam je ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.