Przejdź do głównej zawartości

SYROP Z MELISY

Miał być syrop z mięty, ale okazało się, że mięta w moim ogródku została zdominowana przez melisę. Dlaczego by nie zrobić syropu z melisy? Posiłkowałam się przepisem na syrop miętowy z bloga Kuchnia Prezydentowej.



Składniki na 6 małych słoików:


  • 4 duże pęczki melisy
  • ok. 100 ml spirytusu
  • 2,5 szklanki cukru
  • 3 limonki
  • 1 cytryna
  • 4 szklanki wody (ok. 800 ml)
Umytą i osuszoną melisę (liście i łodygi) włożyłam do dużego słoika. Wlałam 80 ml spirytusu i wsypałam 2 szklanki cukru. Zakręciłam i odstawiłam na ok. 5 godzin (można dłużej, np. na noc).
Po upływie tego czasu zawartość słoika umieściłam w garnku. Zalałam 4 szklankami wody i gotowałam pod przykryciem do momentu aż melisa straciła swój zielony kolor (ok. 20 min). Wyłączyłam gaz i wlałam sok wyciśnięty z limonek oraz wrzuciłam skórkę z 1/2 limonki. Całość odstawiłam do ostygnięcia, a następnie wstawiłam do lodówki na noc. Rano przecedziłam syrop przez gęste sito, odciskając lekko melisę. Ponownie zagotowałam, dodając sok z 1 cytryny oraz 1/2 szklanki cukru. Gotowałam jeszcze mniej więcej 25-20 min. Po wyłączeniu gazu do syropu dodałam 20 ml spirytusu. Gorący syrop wlałam do wyprażonych i i też ciepłych słoiczków. Zakręciłam. Pasteryzowałam przez 15 min.

Komentarze

  1. Uwielbiam herbatę z melisy, więc bardzo chętnie spróbowałabym takiego syropu, świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.