Przejdź do głównej zawartości

Legumina z kaszy gryczanej z żurawinowym sosem

Idealny zdrowy deser do niedzielnej kawy! Przepis pochodzi z książki Marii Disslowej "Jak gotować". Moja modyfikacja to zmniejszona liczba jajek i dodatek kawy zbożowej.




Składniki:


  • 250 ml kaszy gryczanej niepalonej
  • 2 łyżki płatków migdałowych (w przepisie było 2 dag gorzkich migdałów)
  • 1/2 l mleka
  • 4 dag masła
  • 8 dag cukru (użyłam brązowego)
  • 3 jaja
  • przyprawy korzenne (użyłam cynamonu)
  • skórka otarta z cytryny - około 2 łyżeczki
  • 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy zbożowej

Sos:


  • żurawina
  • miód
  • 1 goździk

Kaszę zalać wrzącym mlekiem w żaroodpornym naczyniu, dodać masło. Piec w piekarniku do momentu aż kasza zmięknie. Następnie kaszę z mlekiem zmiksować na gładki krem za pomocą blendera. Jeżeli konsystencja nie będzie zadowalająca, można kaszę przetrzeć przez sito. Żółtka oddzielone od białek utrzeć z cukrem, dodać cynamon i skórkę z cytryny, posiekane migdały oraz 1/2 szklanki kawy inki (z 2 łyżeczek). Na koniec dodać delikatnie sztywno ubitą pianę. Przelać masę do kokilek i zapiekać w piekarniku (temp. 180 st. C), aż będzie rumiana.
Garść żurawiny podgrzać w łyżce miodu z dodatkiem goździka. Proporcji na sos nie podaję, bo robiłam to "na oko". Trzeba posmakować, czy sos jest wystarczająco słodki. Jeśli jest za kwaśny można dodać więcej miodu. 
Legumina z kaszy gryczanej ma bardzo orzechowy smak. W konsystencji przypomina nieco muffinki, ale jest bardziej wilgotna i miękka oraz dłużej zachowuje świeżość. 

Komentarze

  1. Ciekawa propozycja nie tylko na deser :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja także pokusiłam się dziś o leguminę, ale z kaszy manny :) Bardzo podoba mi się wersja z gryczanką - muszę ją wypróbować! Wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Naprawdę byłam zaskoczona jego smakiem. Spodziewałam się czegoś... dziwnego ;) A to było smakowite ciasteczko o orzechowym smaku.

      Usuń
  4. ooo, z gryczanej kaszy jeszcze nigdy nie jadłam :) muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...