Przejdź do głównej zawartości

Orzeźwiająca sałatka z fenkułem i selerem

Fenkuł czyli koper włoski po raz pierwszy wpadł w moje ręce. Trochę wstyd się przyznać, ale nie miałam jeszcze okazji przyrządzać potraw z tego warzywa. W słodko-kwaśnej sałatce jest wprost wyśmienity!




Składniki:

(porcja dla 1 osoby)
  • 4 liście sałaty masłowej
  • 1/4 bulwy kopru włoskiego
  • 1 łodyga selera naciowego
  • pół pęczka cienkiego szczypiorku
  • 1/3 puszki kukurydzy
  • 2 łyżki namoczonych rodzynków

Sos:

  • sok z 1/2 limonki
  • łyżeczka majonezu
  • 1/2 łyżeczki łagodnej musztardy
  • odrobina miodu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego

Dodatkowo:

  • 1 kukurydziana tortilla


Seler i koper dość cienko posiekać. Sałatę drobno porwać. Szczypiorek posiekać. Kukurydzę i rodzynki odsączyć. Składniki na sos dokładnie ze sobą połączyć. Warzywa wymieszać z sosem. Do sałatki można również dodać pokrojoną na trójkąty i podpieczoną na patelni tortillę kukurydzianą oraz odrobinę uprażonego sezamu. 

Komentarze

  1. wygląda cudownie!!! wrecz sie prosi o takie przyrzadzenie z taka salatka, dobra ksiazka i herbata owocowa z teekanne moj wieczor stanie sie duzo lepszy. tylko hmm czy seler naciowy jest mocno wyczuwalny? ja kocham warzywa ale nie wiem jak na to zareaguja moje dzieci

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Seler naciowy nie jest bardzo wyczuwalny - wszystkie składniki dobrze się ze sobą komponują. Zresztą można nie dodać selera, jeśli dzieci go nie lubią, albo dodać go w mniejszych ilościach ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.