Przejdź do głównej zawartości

Czekoladowy suflet

Przepyszny wypiek bez mąki, jedynie z dodatkiem jajek i sporej ilości zdrowej gorzkiej czekolady. Podobno udany suflet jest wtedy, kiedy włożona do niego pionowo łyżeczka powoli opada na bok. Ten chyba nie zdałby testu łyżeczki. Być może powinien piec się krócej. Mi jednak odpowiadał. Był równomiernie upieczony, mięciutki i intensywnie czekoladowy. Dla mnie idealny!


Składniki (na 3 foremki):

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 2,5 łyżki cukru aromatyzowanego laską wanilii
  • szczypta soli
  • odrobina masła i cukru do wysmarowania i posypania foremek


Kokilki/ramekiny należy posmarować masłem i posypać dokładnie drobnym cukrem. 
Piekarnik powinien być rozgrzany do 200 st. C
W rondelku podgrzać słodką śmietankę i rozpuścić w niej cukier. Zagotować, zestawić z ognia i od razu dodać połamaną tabliczkę czekolady. Odczekać 2 minuty i wymieszać całość, aby powstał gładki i lśniący sos czekoladowy.
Żółtka oddzielić od białek. Dodać żółtka do ostudzonej masy czekoladowej. Dokładnie wymieszać. 
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na prawie sztywną pianę. 
Białka delikatnie wmieszać do masy czekoladowej, aby uzyskać jednolitą, puszystą konsystencję, bez białych elementów białka. 
Kokilki napełnić masą czekoladową prawie do pełna (kilka milimetrów od góry można zostawić wolnych). Wstawić do nagrzanego piekarnika, po 30 sekundach obniżyć temperaturę do 180 st. C. Piec przez 15 min z termoobiegiem lub trochę dłużej bez termoobiegu. Podawać natychmiast po przyrządzeniu, ponieważ suflet szybko opada. 

Źródło inspiracji: blog Moje Wypieki 

Komentarze

  1. U mnie ta łyżeczka by nie zdążyła ani opaść, ani wbić się, bo szybciej by suflet zniknął :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie dlatego nie zrobiłam tego testu z lyzeczka. Ledwie też zdążyłam zrobić zdjęcie ;-)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.