Przejdź do głównej zawartości

BIGOS WEGETARIAŃSKI

Najlepiej jeśli gotuje się długo i powoli, wtedy jego smak koncentruje się, a składniki miękną i stają się smaczniejsze oraz lepiej strawne. Bigos wegetariański to propozycja nie tylko dla osób niejedzących mięsa, ale też dla tych, które lubią zdrowo i smacznie zjeść.


Składniki na 4 porcje:

  • 0,5 kg kapusty
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 5 owoców jałowca (najlepiej zebrane prosto z krzaczka)
  • około 100 g suszonych, a najlepiej wędzonych śliwek
  • suszone grzyby - kilka lub kilkanaście kapeluszy - w zależności od tego jak bardzo grzybowy bigos chcemy uzyskać (wg mnie - im więcej tym lepiej)
  • 2 liście laurowe
  • 5 całych ziaren czarnego pieprzu
  • 1 duża cebula
  • sól (opcjonalnie)
  • pieprz mielony
  • suszony majeranek (2 łyżeczki lub więcej)
  • łyżeczka całego kminku (może być też mielony)
  • 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
  • około 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • olej rzepakowy (do przesmażenia cebulki)
  • olej lniany (do polania na koniec)
Kapustę kiszoną zalać małą ilością wody i podgotować. Dodać do niej przyprawy - ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnach, owoce jałowca oraz grzyby. Grzyby przed dodaniem do kapusty wymoczyć przez około godzinę. Dodać całe kapelusze lub pokrojone na mniejsze kawałki. W tym samym momencie można dodać śliwki. Po godzinie gotowania dodać cebulkę pokrojoną w kostkę, podsmażoną na oleju rzepakowym. Gotować na bardzo małym ogniu przez około 2 godziny albo dłużej. Można ten czas dowolnie wydłużać, aż kapusta uzyska idealny smak i konsystencję. Najlepiej gotowanie rozłożyć sobie na 2 dni - np. jednego dnia gotować przez godzinę i drugiego dnia przez 2 godziny.
Pod koniec gotowania bigos doprawić suszonym majerankiem, całym bądź zmielonym kminkiem, mieloną suszoną papryką, koncentratem pomidorowym. Jeżeli bigos jest niedostatecznie słony czy pikantny można go jeszcze dosolić/dopieprzyć. Przed podaniem polać bigos olejem lnianym - doda fajnego smaczku.

Potrawa ta sprawdza się nie tylko od święta, ale też na co dzień. 

Komentarze

  1. Lubię mięso, ale taki bigosik to naprawdę ciekawa propozycja :) Skoro smakuje na co dzień to skuszę się i niebawem wypróbuje przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też właśnie się zbieram do zrobienia podobnego bigosiku:) mniam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie był na wigilię, ale myślę, że zacznę go częściej robić. Wbrew pozorom to bardzo prosta potrawa, choć nieco czasochłonna ;)

      Usuń
  3. Muszę wyczarować,nie robiłam bigosu na wigilię więc trzeba nadrobić ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...