Przejdź do głównej zawartości

CIASTO "MLECZNA KANAPKA"

Inspiracja pochodzi z bloga Moje Wypieki. W przypadku tego typu ciast - z kremem - boję się pozwolić sobie na zbytnią kreatywność, więc tym razem postanowiłam trzymać się przepisu. Jedyną zmianą, jaką wprowadziłam było posypanie ciasta domowymi wiórkami kokosowymi, które zostały mi po zrobieniu mleka kokosowego

Biszkopt:

6 jajek
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej 
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
2 łyżki oleju

Krem:

1/2 szklanki mleka 
2 szklanki mleka w proszku (niebieskiego, pełnego)
2/3 szklanki cukru (można tę ilość zmniejszyć np. do połowy, ponieważ krem wychodzi dość słodki)
350 g masła
3 łyżki domowego cukru waniliowego (aromatyzowanego prawdziwą wanilią - zawsze taki mam w swojej szafce)

Polewa:

100 g gorzkiej czekolady
50 g masła
wiórki kokosowe

Składniki do biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej. Żółtka należy oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec cukier oraz żółtka, a po chwili także olej. Suche składniki należy przesiać przez sito i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Blacha (o wymiarach około 25 x 34 cm), w której ma piec się biszkopt powinna nagrzewać się wraz z piekarnikiem do 170 st. C. Dno blachy należy wyłożyć papierem do wypieków, a brzegów niczym nie smarować. Wyłożyć ciasto na gorącą blachę i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez około 20-25 min.
Zwykłe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Masło utrzeć, powoli dolewając do niego ostudzone mleko z cukrem. Na koniec dodać ostudzone mleko w proszku i dalej ucierać, aż masa będzie gładka i puszysta. Moja sugestia - można dodać trochę mniej mleka w proszku, jeżeli chcemy, żeby krem nie był zbyt twardy (np. 1,5 szklanki moim zdaniem będzie wystarczająco). 
Biszkopt przekroić na pół i przełożyć go kremem. Wierzch polać czekoladową polewą (czekolada rozpuszczona z masłem w "kąpieli wodnej") i posypać wiórkami kokosowymi. 
Ciasto smakuje najlepiej kiedy jest w temperaturze pokojowej. Można wstawić do lodówki lub chłodnego pomieszczenia, ale odpowiednio wcześnie przed podaniem, wystawić je, żeby się ogrzało. 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

WEGETARIAŃSKA WIGILIA - 12 POTRAW

Dziś nie będzie nowego przepisu, ale za to przygotowałam 12 wegetariańskich propozycji na Wigilię i Boże Narodzenie spośród przepisów, które już pojawiły się na blogu. Może będą one dla Was inspiracją.