Przejdź do głównej zawartości

MAKARON SMAŻONY Z WARZYWAMI

Ostatni tydzień minął mi na eksperymentowaniu z kuchnią chińską. Makaron smażony z warzywami zrobiłam po raz 3. w tym tygodniu. I to nie koniec moich przygód z kuchnią chińską. W najbliższym czasie możecie spodziewać się mojej wegetariańskiej wersji smażonego ryżu, a w przyszłości na pewno pierożków won-ton i innych chińskich przysmaków. Muszę tylko zaopatrzyć się w niezbędne w kuchni chińskiej akcesoria. Wok już mam. Kolejny będzie bambusowy parowar. 


Porcja dla 3 osób albo 2 bardzo głodnych

Składniki:

  • 1 niewielka marchewka albo połowa dużej - pokrojona w słupki
  • 1 cebula dymka - posiekana
  • kilka małych różyczek brokuła
  • garść orzechów nerkowca
  • 3 ząbki czosnku - pokrojone w plasterki
  • 1 ostra papryczka - z pestkami lub bez, pokrojona w paseczki
  • 2-centymetrowy kawałek imbiru - pokrojony w drobną kostkę lub paski
  • 75 g makaronu typu noodle - ugotować wg przepisu na opakowaniu i przelać zimną wodą, odcedzić
  • 4-6 suszonych grzybów shiitake - namoczone (10 min-1 godz.), ugotowane (około 30-45 min), odcedzone i pokrojone w paski
  • około 2 łyżki pędów bambusa
  • kawałek kapusty pekińskiej
  • 1/3 czerwonej papryki 

Sos:

(inspiracja ze strony slodkokwasny.com):
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej (w kuchni chińskiej używa się kukurydzianej, ale ja zastąpiłam ją ziemniaczaną)
  • 1 łyżka cukru brązowego lub białego, albo miodu
  • opcjonalnie 1 łyżeczka zmielonego zielonego pieprzu (dla podkreślenia ostrości)
  • 1/4 łyżeczki soli
Ponadto:
  • olej do smażenia - ja użyłam rzepakowego, ale dobry będzie też arachidowy
  • wok
  • ostry nóż
Wszystkie składniki należy przygotować wcześniej, najlepiej w oddzielnych miseczkach. Aby były idealnie usmażone, praktycznie każdy składnik smażyłam oddzielnie. Należy pamiętać o nieustannym mieszaniu, aby nic się nie przypaliło i nie przywarło. Smażymy na największym ogniu. Wok jest dobrze rozgrzany dopiero wtedy, kiedy zaczyna dymić. 
Pierwsze w suchym, rozgrzanym woku wylądowały orzechy nerkowca. Wystarczy minuta, aby uprażyły się z obu stron. Odkładamy do miseczki. Wlewamy 1 łyżkę oleju i smażymy brokuły oraz marchewkę. Po 2 minutach dodajemy paprykę czerwoną słodką i smażymy jeszcze minutę. Odkładamy do miseczki. Do woka wlewamy łyżkę oleju i smażymy grzyby shiitake, po minucie dodajemy do nich kapustę pekińską oraz pędy bambusa i smażymy chwilę, wystarczy tylko pół minuty. Kapustę z grzybami odkładamy do miseczki. W woku rozgrzewamy kolejną łyżkę oleju. Wrzucamy imbir z czosnkiem i ostrą papryczką. Smażymy minutę i wrzucamy makaron, a następnie wszystkie składniki sosu wymieszane ze sobą, marchewkę z brokułem i papryką, kapustę pekińską z grzybami i pędami bambusa, a na koniec cebulę dymkę i uprażone orzechy nerkowca. Mieszamy całość kilka razy i gotowe! Można posypać jeszcze świeżą dymką.

Komentarze

  1. uwielbiam takie dania! choć gdy używam sosu sojowego, nie dodaję już soli. ale każdy zna swoje kubki smakowe ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście sól podana jest tylko opcjonalnie - dlatego to zaledwie 1/4 łyżeczki - ale rzeczywiście nie jest potrzebna ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

DIM SUM - CHIŃSKIE PIEROŻKI W WERSJI WEGETARIAŃSKIEJ

Dim sum to określenie chińskich przekąsek przyrządzanych w bambusowych parowarach, najczęściej serwowane do herbaty. Najpopularniejszym elementem dim sum są delikatne, białe pierożki nazywane HAR GOW. Najczęściej serwuje się je z krewetkami, ja postanowiłam wymyślić wersję wegetariańską. Ponieważ uwielbiam tofu, moje pierwsze dim sum są oczywiście z tofu. Do następnych pierożków może użyję grzybów. Zanim zabrałam się za gotowanie poszukałam inspirujących przepisów na dim sum. W większości źródeł natrafiałam na ciasto na bazie mąki pszennej. Nie raz takie posunięcia były ostro krytykowane. Aby uniknąć niemiłych komentarzy, postanowiłam pójść na żywioł i zrobić oryginalne (albo prawie oryginalne) ciasto wyłącznie z mąk bezglutenowych - ryżowej i ziemniaczanej. 

PIECZONE KOTLECIKI Z FASOLI

Fasola jest bardzo wartościowym warzywem strączkowym. Znudziło mi się jednak jedzenie kotletów wegetariańskich smażonych na tłuszczu - są  zbyt ciężkostrawne. Takie kotleciki upieczone w piekarniku nie mają praktycznie tłuszczu, są w związku z tym zdrowsze i bardziej dietetyczne. Jeśli przeszkadza ci, że są w środku zbyt suche możesz do nich dodać oprócz fasoli jeszcze inne warzywa (np. gotowaną marchewkę) czy grzyby (np. pieczarki). Kotlety z fasoli są dobrym dodatkiem do obiadu. Na kanapkach, polane ketchupem też smakują wyśmienicie. Naprawdę zachęcam do pieczenia kotletów! O dobroczynnym działaniu fasoli można pisać długo.

MUFFINY OWSIANE Z JAGODAMI LUB PORZECZKAMI

Lato to czas kiedy rodzą mi się w głowie najlepsze pomysły na pyszne ciasta z owocami i nie tylko. Jakie powinno być idealne ciasto na lato?  Moim zdaniem lekko słodkie, jogurtowe, odrobinę kwaskowate i z mnóstwem owoców w środku. Takie właśnie są muffiny owsiane z jagodami. Celowo nie upiekłam ciasta, ale babeczki ponieważ robi się je dużo szybciej. Fit babeczki to świetny sposób na szybki deser, gdy akurat mają do mnie wpaść niezapowiedziani goście. Ich wykonanie nie powinno zająć więcej niż godzinę, nie trzeba za wiele mieszać i miksować, a składniki, które są potrzebne zazwyczaj mam w kuchni. Dzięki błyskawicznemu wykonaniu są też dobrym pomysłem na śniadanie. W środku znajdują się płatki owsiane, jogurt, banan i owoce jagodowe, a więc wszystko to, co często gości w mojej owsiance . Jak zwykle proponuję Wam ciasto bez cukru , ponieważ na dobre już zrezygnowałam z tego dodatku w mojej kuchni. Według mnie ksylitol czy erytrol godnie go zastępują. Czasem tylko używam małych iloś...